Un amplu acord de încetare a focului în estul Ucrainei a intrat în vigoare luni dimineaţă

Începând cu ora 00:01, din 27 iulie 2020, în regiunile Donbas și Lugansk a intrat în vigoare noul regim de încetare a focului, care a fost convenit la Minsk între membrii Grupului Trilateral de Contact (TCG). Pentru asigurarea respectării armistițiului, în regiune au fost trimiși militari cu experiență în misiuni de menținere a păcii, relatează Hromadske.

Foto: Андрей Стенин/РИА Новости

Înainte de intrarea în vigoare a acordului de încetare a focului, preşedintele rus Vladimir Putin a avut o convorbire telefonică cu omologul său ucrainean Vladimir Zelenski, duminică, pentru a discuta despre o soluţie potenţială a conflictului, au anunţat ambele guverne. Ambele părţi s-au folosit de acest apel telefonic pentru a lăuda eforturile suplimentare de a pune capăt luptelor, potrivit comunicatelor Kremlinului şi biroului lui Zelenski.

Astfel, începând din 27 iulie 2020:

- Se interzic acțiunile ofensive, de recunoaștere și sabotaj, precum și utilizarea a oricărui tip de aeronavă;

- Se interzice folosirea focurilor, în special a lunetiștilor;

- Se interzice amplasarea munițiilor grele în localități, în special în apropiere de infrastructura civilă: școli, grădinițe, spitale și spații deschise publicului;

- Se vor aplica eficient măsuri disciplinare pentru încălcarea încetării focului. Orice încălcare va fi raportată către coordonatorul TCG, care va informa ulterior toți membri grupului;

- Se va crea și utiliza un mecanism de coordonare a răspunsului la încălcările regimului de încetare a focului cu asistența Centrului comun de control şi coordonare în Donbas, în componența sa actuală.

Liderii militari ucraineni și președintele Zelenski au declarat că noul regim de încetare a focului nu înseamnă că armata ucraineană nu va putea deschide focul, ca răspuns la agresiunile separatiștilor.

Aproximativ 13.000 de persoane au fost ucise în conflict, potrivit estimărilor Naţiunilor Unite. Rusia a respins în repetate rânduri acuzaţiile de implicare directă.

Această ultimă încetare a focului este considerată o condiţie prealabilă importantă pentru un nou summit asupra crizei ucrainene.


Pub