PD cere anularea înregistrării Partidului „Pro-Moldova” și acționează în judecată ASP-ul: Care este reacția lui Candu

Partidul Democrat a adresat o cerere de chemare în judecată a ASP pentru a anula decizia de înregistrare a formațiuni „Pro Moldova”. Fracțiunea PD a semnat și o scrisoare către Agenția Servicii Publice în care cerea anularea înregistrării Partidului politic „Pro Moldova”.

Foto: UNIMEDIA

Motivul invocat este că formațiunea a fost înregistrată ilegal ca partid, cu grave încălcări ale legislației.

„În motivația lor, democrații aduc mai multe articole din lege „Astfel, se interzice înregistrarea unei denumiri care: a) coincide sau, după cum constată organul înregistrării de stat, se aseamănă cu denumirea unei alte persoane juridice deja înregistrate; b) coincide cu o marcă înregistrată în Republica Moldova sau cu o marcă notorie străină. De menționat că în Registrul persoanelor juridice pe pagina web a Agenției Servicii Publice mai sunt înregistrate persoane juridice care conțin denumirea ”Pro Moldova” și anume - Asociația Obștească „PRO MOLDOVA SOCIAL”, Asociația pentru Modernizare și Integrare Europeană ”Millenium Pro Moldova”, Asociația Obștească Liga Tinerilor pentru Drepturile Omului ”Pro Moldova” , care au fost înregistrate anterior datei de 18.06.2020”, se arată în comunicat.

Cei din PD spune că nu a fost prezentată permisiunea corespunzătoare acordată solicitantului, în condițiile stabilite de Guvern, pentru a folosi în denumirea persoanei juridice a denumirii oficiale a statului și anume „Moldova”, condiție obligatorie prevăzută de lege.

Democrații afirmă că nu a fost prezentată lista membrilor partidului politic, în număr de cel puțin de patru mii, cu îndeplinirea condiției ca membrii acestuia să fie domiciliați în cel puțin jumătate din unitățile administrativ-teritoriale de nivelul al doilea din Republica Moldova, dar nu mai puţin de 120 de membri în fiecare din unitățile administrativ-teritoriale menționate.

Într-o reacție, cei din condamnă tentativele abuzive ale partidelor de guvernământ de a scoate în afara cadrului legal a Partidului Politic Pro-Moldova, înregistrat cu respectarea exemplară a normelor și exigențelor legislației naționale.

„Sunt amuzat de falsurile aruncate în spațiul public de către rămășițele din PDM care au ales să facă jocul socialiștilor. Am fost conștienți de la bun început că Pro-Moldova va tulbura liniștea guvernării anti-populare și vom avea de înfruntat toate piedicile birocratice posibile pentru înregistrarea partidului. Iată de ce am organizat în strictă conformitate cu legea, urmând cu mare atenție toate instrucțiunile și toate regulile care preced procedura de înregistrare. Pretențiile și sesizările Procuraturii le putem califica, așadar exclusiv ca fiind un atac asupra uneia dintre cele mai vocale, active și de temut formațiuni de opoziție. Totodată, atenționez asupra caracterului abuziv al demersurilor și faptul că se încearcă scoaterea din cursa electorală a concurenților care nu vor să se prindă în înțelegeri de orice fel cu guvernarea”, a spus președintele Pro-Moldova Andrian Candu.

Candu a calificat drept hărțuială și încercare de intimidare cererile insistente, emise către Agenția Servicii Publice pentru verificarea procedurii de înregistrare a formațiunii. Totodată, el a avertizat asupra consecințelor grave la care pot conduce tentativele de interzicere a Partidului Pro-Moldova, care activează perfect legal, într-un an electoral, la comanda camarilei lui Dodon.


Pub