Sondaj: Câte voturi ar acumula Igor Dodon și Maia Sandu, dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri prezidențiale

Actualul șef al statului, Igor Dodon, ar acumula 34,5% din voturile alegătorilor, dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri prezidențiale. Iar lidera PAS, Maia Sandu, ar obține 19,1% la scrutinul prezidențial, potrivit unui sondaj realizat de Asociația Sociologilor și Demografilor din Republica Moldova.

Repsondenții au fost întrebați pentru cine și-ar da votul dacă duminica viitoare s-ar organiza alegeri directe pentru funcția de președinte al Republicii Moldova. Îmtrebarea a fost una de tip deschis. Iată cum s-au repartizat răspunsurile:

Igor Dodon - 34,5%,

Maia Sandu - 19,1%,

Andrei Năstase - 7,5%,

Renato Usatîi - 5,1%,

Pavel Filip - 4,3%,

Vladimir Voronin -1,3%,

Octavian Țîcu - 1,1%,

Dorin Chirtoacă - 0,6%,

Alt candidat - 1,3%.

Împotriva tuturor candidaților s-au exprimat 14,7 la sută dintre respondenți, declarând că nu au încredere în nimeni, iar 6,4% au spus că nu vor participa la scrutinul electoral. Totodată, 4 la sută dintre cei intervievați au spus că nu știu, deocamdată, pentru cine își vor da votul sau nu au vrut să ofere un răspuns.

În urma procesării răspunsurilor respondenților deciși - de 74,8%, rezultatele arată în felul următor:

Igor Dodon - 46,1%,

Maia Sandu - 25,5%,

Andrei Năstase - 10%,

Renato Usatîi - 6,8%,

Pavel Filip - 5,7%,

Vladimir Voronin -1,7%,

Octavian Țîcu - 1,5%,

Dorin Chirtoacă - 0,8%,

Alt candidat - 1,7%.

Sondajul a fost realizat de Asociația Sociologilor și Demografilor din Republica Moldova, pe un eșantion de 1.175 de respondenți din rândurile alegătorilor cu drept de vot din 87 de localități, cu excepția regiunii transnistrene, în perioada 14-24 iulie 2020, cu o eroare de circa 3%.

Ieri, 26 iulie, Partidul Unității Naționale l-a desemnat pe liderul formațiunii, Octavian Țîcu, drept candidat la funcția de președinte al Republicii Moldova, pentru scrutinul prezidențial ce urmează să aibă loc la 1 noiembrie.

Un alt partid care și-a desemnat candidatul pentru scrutinul prezidențial este PAS. La 18 iulie, Consiliul Politic Național al Partidului Acțiune și Solidaritate întrunit ședință, a decis unanim că va înainta candidatura Maiei Sandu la alegerile prezidențiale din noiembrie 2020.

Anterior, la 1 martie 2020, fostul co-fondator al Blocului ACUM, Andrei Năstase, a fost desemnat candidat la funcţia de preşedinte al Republicii Moldova la alegerile din toamnă curent, de către Consiliul Național al Platformei DA.

La 30 iunie, fostul primar de Chișinău, Dorin Chirtoacă, a fost desemnat de către consiliul Mișcării Politice Unirea în calitate de candidat la alegerile prezidențiale.

Actualul șef al statului, Igor Dodon, încă nu a anunțat oficial dacă va candida sau nu pentru un nou mandat de președinte. Acesta a declarat, inclusiv în cadrul ediției speciale de ieri, „Președintele răspunde”, la Condrița, că încă nu a luat o decizie în acest sens.


Pub