27 iulie 2020. COVID-19, PE SCURT: 120 cazuri noi de infectare și 13 decese

Moldova.org îți aduce în fiecare zi doar cele mai importante informații pe care trebuie să le știi despre coronavirus în Moldova.

Îți prezentăm știrile succint și compact, astfel încât să fii corect informat, dar și liniștit.

120 cazuri noi de infectare și 13 decese

120 cazuri noi de infectare cu COVID-19 au fost confirmate astăzi în Republica Moldova, dintre care 5 în Transnistria. Din numărul total de cazuri,  un caz este de import (Norvegia). Cazurile noi au fost confirmate în urma procesării a 814 de teste. Astfel, bilanțul persoanelor infectate cu noul Coronavirus a ajuns la 23 154 cazuri, a anunțat Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale.

Din numărul total de cazuri, 3 sunt în rândul lucrătorilor medicali: medici-1, asistenți medicali-2.

Până la ziua de azi, 16 154 persoane s-au tratat de COVID-19.

Totodată, ministerul a anunțat despre înregistrarea altor 13 decese provocate de COVID-19. Cinci au fost anunțate de dimineață, iar opt – în seara zilei. Numărul victimelor a ajuns la 748.

Primăria orașului Hâncești a fost plasată în carantină

Primăria orașului Hîncești a fost plasată în carantină. O decizie în acest sens a fost luată de către Centrul de Sănătate Publică (CSP) Hâncești și survine după ce  primarul Alexandru Botnari a fost confirmat pozitiv cu COVID-19. „În urma anchetării epidemiologice s-a constatat că persoana confirmată cu infecția COVID-19 a fost în contact cu angajații primăriei, ultima zi de activitate fiind data de 24 iulie”, se arată în decizia CSP. Astfel, CSP a decis plasarea în carantină (autoizolare la domiciliu) a angajaților primăriei din data de 27 iulie, până la data de 9 august, cu respectarea indicațiilor medicului de familie.

Expert: Săptămâna trecută a fost a doua săptămână cu cele mai proaste rezultate de COVID-19

„În cea de a patra săptămână a lunii iulie, 20-26 iulie 2020, a crescut brusc cu 30% numărul de cazuri noi de COVID-19, de la 1,6 mii la 2 054 cazuri pe săptămână. Astfel, săptămâna trecută a fost a doua săptămână cu cele mai proaste rezultate de COVID-19. Recordul absolut a fost stabilit în cea de a 3-a săptămâna a lunii iunie”, menționează expertul economic de la IDIS Viitorul Veaceslav Ioniță. Totodată, a început iarăși să crească media săptămânală de noi cazuri de îmbolnăviri. Săptămâna trecută au fost înregistrate în mediu câte 293 cazuri pe zi, cea ce este cu 40% mai mult decât precedentul minim de două săptămâni în urmă.

În această perioadă a crescut și rata mortalității calculate după numărul de decese la 1.000 de persoane recuperate. „Dacă săptămâna precedentă am avut 22 de decese la 1.000 persoane recuperate, atunci în prezent acest indicator a crescut cu 35% până la 30 de decese la 1.000 persoane recuperate”, mai spune expertul.

De la 1 august,  vor fi activate mai multe instituţii medicale municipale pentru pacienții cu COVID-19

De la 1 august, curent, vor fi activate mai multe instituţii medicale municipale, care vor primi pacienţi cu coronavirus. Decizia a fost luată la punctul focal, deoarece 50% din numărul total de cazuri înregistrate în Republica Moldova sunt în municipiul Chişinău. Astfel, în Spitalul municipal „Sfânta Treime”, va fi suplinit numărul de paturi cu 170, dintre care 18 în secția terapie intensivă. Instituţia la fel, își va păstra profilul de urgență, iar intrările vor fi separate. În acest sens, municipalitatea va interveni pentru crearea unui nou acces pentru ambulanțe. „Situaţia privind îmbolnăvirile prin Covid – 19 în capitală, este una nefavorabilă, de aceea vin iarăşi cu un apel către cetăţeni de a respecta măsurile de protecţie şi prevenire a infectării cu noul tip de virus”, a menționat primarul Ion Ceban.

Ion Chicu: Din păcate evoluția nu este bună

„Din păcate evoluția nu este bună în regiune, în lume, dar și la noi. Avem datele pentru săptămâna trecută. Este prima din ultimele patru săptămâni când avem o creștere. Acel trend descedent pe care îl înregistrăm de la mijlocul lunii iunie, din păcate, nu mai merge în jos, ci s-a inversat”. Așa a comentat situația pandemică cu COVID-19 premierul Ion Chicu după ședința tradițională de luni a conducerii de vârf a țării.

Chicu a lansat un îndemn câtre cetățeni și politicienii, „care continuă să facă politică obraznică pe această temă”să manifeste maximă responsabilitate. „În caz contrar restricțiile nu vor putea fi ridicate,  mai rău,  pot fi reintroduse altele, care au fost până la 15 mai”, a spus oficialul. Chicu a anunțat că în acest an tradiționalele sărbători de la finele lunii august nu vor fi organizate cu prezența publicului „Vor fi mai multe evenimente culturale , dar televizate”. Aceasta se referă și la ceremonia de înmânare a Premiilor Naționale. „Va fi o ceremonie foarte restrînsă, unde vor fi premiați câștigătorii din acest an”, a adăugat Ion Chicu.

551 cazuri noi de infectare și 9 decese în weekend

551 cazuri noi de infectare cu COVID-19 au fost confirmate în zilele de sâmbătă și duminică în Republica Moldova, dintre care  19 în Transnistria. Cazurile au fost condirmate în urma procesării a 3003 de teste. Astfel, bilanțul persoanelor infectate cu noul Coronavirus a ajuns la 23 034 cazuri. Din numărul cazurilor noi, 27 au fost înregistrate în rândul lucrătorilor medicali.

Totodată, în weekend au fost înregistrate nouă decese provocate de COVID-19.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.