Trei știri bune din Moldova: Materiale de protecție pentru jurnaliști, o nouă pădure pe Răut și prima platformă de expoziții virtuale

Șapte redacții au primit materiale de protecție din partea CJI

În această perioadă mai dificilă Centrul pentru Jurnalism Independent Moldova este alături de partenerii săi. Șapte redacții din presa națională au primit câte un set de materiale de protecție (măști, mănuși și dezinfectante) pentru a-și desfășura activitatea în condiții sigure pe timp de #Covid19. 

„Au fost perioade când am putut achita salariile la timp doar datorită Centrului pentru Jurnalism Independent (CJI). La începutul pandemiei în Moldova, CJI a fost singurul donator care ne-a întrebat cum ne pot ajuta să ne continuăm activitatea, în loc să ne îndemne să punem procesele pe pauză. Și au luat în serios răspunsurile noastre. Așa m-am trezit cu un apel în care era chemată la sediul lor să iau sute de măști, dezinfectante și mănuși. E plăcut să nu te simți singur în această perioadă, iar pentru asta le mulțumesc mult din partea întregii redacții”, a declarat Ana Gherciu, directoare executivă Moldova.org

Materialele de protecție au fost procurate de CJI în cadrul proiectului „Înțelegerea audienței prin asistență digitală” implementat de Internews cu sprijinul Suediei și distribuite gratuit în redacțiile partenere ale CJI: Ziarul de Gardă, Moldova.org, Locals.md, diez, Batiscaf, WIND.md, Stiripozitive.eu.

O nouă pădure la Rediu Mare

Centrul Național de Mediu, organizație neguvernamentală din Moldova, împreună cu Primăria Rediul Mare, raionul Dondușeni, au identificat un loc care urmează a fi împădurit în toamna anului 2020.

„Ambiția Centrului Național de Mediu este de a planta o suprafață de 20 de hectare de pădure în 3 ani, astfel, în toamna lui 2020 îndrăznim să plantăm 6 hectare de teren”, a spus Iuliana Cantaragiu, șefa Centrului Național de Mediu. Locul a fost identificat în baza unei hărți elaborate de experții centrului, aici fiind un teren degradat și cu mai multe izvoare. „Plantarea va avea mai multe scopuri: în primul rând va fortifica terenul degradat și, în al doilea rând, va proteja de înămolirea izvoarelor. Astfel, în timp, va crește volumul apei în râul Răut”, ne-a explicat Iuliana.  

Această activitate este desfășurată ca parte a proiectului Centrului Național de Mediu în parteneriat cu Primăria s. Rediul Mare „Promovarea măsurilor de adaptare la schimbările climatice cu accent pe bazinul râului Răut”. Proiectul este finanțat de Facilitatea Globală de Mediu (GEF), din Programul de Granturi Mici, implementat de Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD).

În Moldova va fi lansată prima platformă de expoziții virtuale

 Camera de Comerț și Industrie va lansa prima platformă de expoziții virtuale din Republica Moldova. Platforma va include informații și prezentări de la expozițiile organizate de Camera Comerț și Industrie cum ar fi „Fabricat în Moldova” sau „Republica Moldova prezintă”. 

Astfel, cetățenii se vor putea înregistra ca vizitatori pe noua platformă și să afle informații despre expoziții: produse, organizatori, participanți, programul de afaceri, ș.a.  Pre-lansarea oficială a noii platforme va avea loc miercuri 29 iulie, în cadrul unei conferințe de presă. Tot atunci va fi prezentată pe scurt platforma online virtual-fairs.md, scopul și obiectivele acesteia, oportunitățile ce le oferă, data lansării primei expoziții online, dar și alte informații relevante de interes pentru mediul de afaceri din Republica Moldova, consumatori, autorități ș.a. 

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.