10:25:42 19.04.2024
Stiri

Mai multe persoane ACHITATE și mai puține ARESTATE. Stoianoglo anunță că a adus activitatea Procuraturii Generale „în albia legalității și normalității”, chiar dacă acest lucru „nu corespunde așteptărilor politice sau personale ale cuiva”

Actualitate 27.07.2020 13:02 Vizualizări1243 Autor: Ziarul National
Mai multe persoane ACHITATE și mai puține ARESTATE. Stoianoglo anunță că a adus activitatea Procuraturii Generale „în albia legalității și normalității”, chiar dacă acest lucru „nu corespunde așteptărilor politice sau personale ale cuiva”


În prima jumătate a anului curent, Procuratura Generală a dispus reținerea a mai puține persoane decât în perioada similară a anului trecut, dar și efectuarea a mai puține măsuri speciale de investigații, cum ar fi interceptări și filări.

Într-un bilanț făcut public astăzi prin intermediul unui comunicat de presă, se arată că „primul semestru 2020 a fost unul bogat în schimbări pentru Procuratura Republicii Moldova”, „în favoarea drepturilor și libertăților fundamentale ale omului, mediului de afaceri și climatului psihologic din societate”.

Astfel, dacă în prima jumătate a anului trecut au fost reținute 1 456 de persoane, în primele șase luni ale anului curent - 1 203. Totodată, numărul persoanelor arestate preventiv a scăzut de la 812 la 572.

În schimb, a crescut numărul persoanelor achitate - de la 146 în prima jumătate a anului 2019 la 154 în acest an.




Procuratura Generală anunță că organele de drept au încetat să mai ofere spectacole cu mascați și încătușați, defilați prin fața camerelor de luat vederi. În schimb, instituția a început să anunțe despre clasarea dosarelor politice și scoaterea de sub urmărire penală a persoanelor, care ani la rând, au fost ilegal urmărite penal.

De exemplu, în prima jumătate a acestui an niciun reprezentant al mediului de afaceri nu a fost reținut sau arestat, deși în prima jumătate a anului trecut Procuratura Anticorupție și PCCOCS au reținut mai bine de 34 de oameni de afaceri.

„Prioritățile anunțate de procurorul general, Alexandr Stoianoglo, au început a fi materializate, Procuratura făcând primii pași și continuând să persevereze în direcția resetării sistemului și readucerii activității organelor de drept în albia legalității și normalității. (...) Respectarea drepturilor omului a devenit principala misiune a procurorului. Măsurile procesuale de constrângere privative de libertate au fost aplicate, în prima jumătate a acestui an, exclusiv în cazuri excepționale, reieșind din gravitatea și complexitatea infracțiunilor investigate, și persoana făptuitorului. (...) Chiar dacă, în prezent, acțiunile Procuraturii sunt nepopulare și nu corespund așteptărilor politice sau personale ale cuiva, vectorul ales pentru a readuce sistemul pe făgașul legalității, corectitudinii și prioritizarea drepturilor omului - nu va fi schimbat”, cităm din același comunicat al Procuraturii Generale.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md