Linkuri accesibilitate

Eugen Vizir (consul): „Cu statistica cetățenilor R. Moldova în Franța a fost și este foarte complicat”


Eugen Vizir în studioul Europei Libere de la Chișinău
Eugen Vizir în studioul Europei Libere de la Chișinău

Negociem cu partenerii francezi recunoașterea permiselor de conducere și un acord în domeniul securității sociale, a declarat Europei Libere Eugen Vizir, Consulul General al Republicii Moldova la Paris. Diplomatul vorbește despre atribuțiile sale, despre comunitatea de moldoveni din această țară, în special problemele lor pe timp de pandemie COVID-19 și despre relațiile consulare moldo-franceze.

Un interviu cu Eugen Vizir, Consulul General al Republicii Moldova la Paris.
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:13:59 0:00
Link direct

Eugen Vizir: „Pandemia, într-adevăr, a modificat esențial și prezența cetățenilor Republicii Moldova pe teritoriul Franței, și modalitatea de a circula. Din start, de la începutul pandemiei s-a creat o situație destul de complicată pentru cei care au rămas pe teritoriul Franței și, la un moment dat, au rămas fără lucru, respectiv fără surse de existență și fără posibilitatea de a-și achita chiriile, pur și simplu de a continua viața obișnuită pe teritoriul Franței.

Foarte multă lume s-a văzut nevoită să plece, să revină în Republica Moldova...

A fost o situație de criză când ambasada și nu doar ambasada, Ministerul de Externe în genere, companiile aeriene, companiile de transport care circulau pe rutele Paris-Chișinău, Paris-Moldova s-au trezit într-o situație când un val enorm de cetățeni ai Republicii Moldova doreau cu orice preț să ajungă acasă.”

Europa Liberă: Aveți o statistică aproximativă câți cetățeni ai Republicii Moldova s-ar afla pe teritoriul Franței?

Eugen Vizir: „Cu statistica cetățenilor Republicii Moldova în Franța a fost și este foarte complicat. Noi avem cifrele oficiale care ne sunt prezentate de autoritățile franceze, dar înțelegem bine că autoritățile franceze se bazează doar pe cetățenii Republicii Moldova care sunt oficial veniți pe teritoriul Franței și, în special, este vorba de studenți.

Deja de mai mulți ani autoritățile franceze ne furnizează cifra de circa trei mii de cetățeni, dar după statistica pe care o avem noi la serviciul consular am ambasadei, după numărul de documente presupunerea mea este că doar în jurul Parisului noi avem în jur de 90-120 de mii de cetățeni ai Republicii Moldova, iar dacă vorbim de teritoriul Franței în genere, eu presupun că această cifră ajunge până la 170-180 de mii.”

Europa Liberă: Și aici includeți și cetățenii Republicii Moldova care au cetățenia României, probabil?

Eugen Vizir: „Absolut sigur, deoarece ei sunt veniți pe teritoriul european cu pașaportul românești, cu documente românești și figurează în toate bazele de date ale autorităților franceze ca cetățeni ai României, dar oamenii au și multe necesități pe teritoriul Republicii Moldova, fie că e vorba de acte, fie că e vorba de procuri, declarații etc. sau chiar la momentul când expiră un document românesc, bunăoară, pașaportul sau cartea de identitate, cetățenii sunt obligați să fie cu documentele moldovenești la zi.

Deci, evident că inițial sunt obligați să-și facă buletinul și pașaportul moldovenesc. Sunt și foarte mulți veniți ilegal. Noi conștientizăm acest lucru, presupun că și autoritățile franceze îl conștientizează.”

Europa Liberă: Vă referiți la acei care fac naveta din trei în trei luni?

Eugen Vizir: „Unii, da. Mulți, într-adevăr, se ocupă cu lucrul sezonier, fie că lucrează cu cineva în pereche: o persoană lucrează trei luni și revine, apoi vine a doua persoană.”

Europa Liberă: Asta îi permite pașaportul biometric?

Eugen Vizir: „Da. Aici nu este nicio încălcare, se încadrează perfect în legislație și în toate înțelegerile dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană, dar sunt și persoane care vin în baza pașaportului biometric cu ideea că vin pentru trei luni și, având norocul să-și găsească un loc mai bun de lucru, rămân și doi, și trei, și patru sau cinci ani.”

Europa Liberă: Cât de ușor se integrează cetățeanul Republicii Moldova în societatea franceză?

Eugen Vizir: „Societatea franceză e destul de complicată, este o societate destul de închisă și național-patriarhală, aș zice. Dar eu deja de trei ori am avut posibilitatea să lucrez în Franța – 2007-2010, 2013-2016...”

Europa Liberă: Trei mandate...

Eugen Vizir: „Da. Eu pot să vă spun cu siguranță că acum cetățenii Republicii Moldova sunt demni, foarte mulți și-au deschis propriile afaceri. Noi avem mulți cetățeni ai Republicii Moldova pe care îi cunosc din activitățile consulare, care, în special, se ocupă cu afaceri în construcții. Deci, oamenii care au activat în construcții 10-15 ani la un moment dat decid de a-și face propria afacere și reușesc. Mă bucur pentru ei și chiar îmi face onoare că mulți cetățeni din Republica Moldova sunt respectați și sunt acceptați, și sunt apreciați la justa valoare de către parteneri.

Sunt foarte mulți medici cu diploma moldovenească...

Presupun că calea cea mai obișnuită este să facă echivalarea diplomei cu cea românească și apoi deja să lucreze pe teritoriul Franței. Eu personal cunosc în jur de 35-40 de medici moldoveni care activează în calitate de chirurgi, medici în diferite orașe ale Franței. Doamnele, femeile în majoritatea cazurilor sunt antrenate în menaj și vă spun sincer, sunt foarte înalt apreciate. Eu cunosc mai multe persoane, doamne care lucrează 10-15 ani în câteva familii, deja au crescut generații de copii și copiii aceștia, devenind maturi, rămân atașați de aceste persoane. Într-adevăr sunt foarte multe exemple demne și care îmi fac plăcere să cunosc rezultatele muncii lor.”

Europa Liberă: Sunt și cetățeni care sunt certați cu legea acolo, în Franța, și cât de des vă dau bătăi de cap asemenea cazuri?

Eugen Vizir: „Când zic că avem 180 de mii cetățeni moldoveni sau resortisanți din Republica Moldova pe teritoriul Franței, evident că există tot felul de oameni. Da, sunt persoane certate cu legea în diferită măsură, fie că este vorba doar de un simplu control al Poliției franceze și documentele nu sunt la zi. Este o încălcare, dar nu este gravă și în multe cazuri autoritățile franceze în asemenea situații sunt destul de flexibile. Dar sunt și criminali care încalcă legea grosolan, sunt persoane care au făcut și 10, și 8 ani de închisoare și, odată cu ispășirea pedepsei, ei sunt expulzați de pe teritoriul francez și ambasada în această situație, serviciul consular le eliberează titlul de călătorie pentru a reveni în Republica Moldova.”

Europa Liberă: Criza de coronavirus a făcut ca pe moment totuși să fie perturbată circulația cetățenilor. Ce le sugerați celor care vor să ajungă în Franța, celor care vor să revină din Franța în Republica Moldova? De ce lucruri ar trebui să țină cont? Ce sfaturi aveți pentru ei?

Eugen Vizir: „Pentru cetățenii Republicii Moldova care revin acasă în Moldova...”

Europa Liberă: E perioadă estivală, mulți și-au planificat vacanțe aici, la părinți, la rude.

Eugen Vizir: „Corect, dar trebuie să țină cont de faptul cum vor reveni, dacă ei au un loc de muncă acolo sau copiii sunt la școală. Autoritățile franceze admit cetățenii Republicii Moldova doar în cazul când fie că sunt cu cetățenie dublă, deci au cetățenia unui stat al Uniunii Europene, fie că e vorba de România sau Bulgaria, fie că au un contract de muncă semnat anterior crizei, un contract de chirie și asigurarea medicală, care permite tratamentul pe teritoriul francez. La fel dacă doar unul dintre soți are toate documentele despre care am vorbit, copiii, membrii familiei sunt acceptați și ei pe teritoriul Franței. La momentul actual, când cineva pleacă din Franța în Moldova pentru a vizita rudele, pentru a revedea prietenii trebuie să țină cont cum va reveni înapoi, deoarece...”

Europa Liberă: Moldova e în lista statelor cu risc sporit, chiar în lista roșie, așa se zice.

Eugen Vizir: „Din câte știu, și în România, care tot e în lista statelor roșii, Republica Moldova este și mai roșie.”

Europa Liberă: Așa e.

Eugen Vizir: „E o situație complicată, vedem din statisticile care sunt anunțate în fiecare zi. Deci, în primul rând, să țină cont cum vor reveni și dacă au documentele necesare.

Pentru cetățenii Republicii Moldova care vor să plece în Franța acum în scopuri turistice, este practic imposibil...

Nu știu cât va dura, dar precis că până la sfârșitul verii, dacă nu până la sfârșitul anului situația aceasta de restricționare a vizitelor va fi destul de dură. La momentul când au un pașaport românesc, de exemplu, sau un pașaport bulgăresc, un pașaport al unei țări din Uniunea Europeană, atunci e mai simplu, în principiu, se poate veni pe teritoriul Franței, dar tot depinde de evoluțiile care vor fi înregistrate în timpul apropiat, deoarece, dacă statisticile vor fi în creștere, inclusiv în România și în Bulgaria, eu nu exclud că țările europene vor reveni la mai multe restricții la intrarea pe teritoriul fiecărei țări.”

Europa Liberă: Dar din observațiile Dvs., acolo, în Franța, cum sunt respectate măsurile impuse de autoritățile statului?

Eugen Vizir: „Perioada de carantină care a început din 15 martie și a durat până în 3 mai a fost o perioadă foarte strictă și am rămas plăcut uimit de disciplina francezilor; practic, lume în stradă nu se vedea, lumea mergea doar cu strictă necesitate, fie că la cel mai apropiat market, fie că la farmacie. Străzile, de obicei aglomerate ale Parisului, erau libere. Eu care fac de la domiciliu până la ambasadă 40 de minute, ajungeam în 12 minute. Circulația a fost redusă drastic. După modificarea acestor restricții, deci după slăbirea acestor restricții, începând cu primele zile ale lunii mai, s-a observat o mișcare mai abundentă. În primul rând, tineretul, tineretul licean, universitar, care presupun că a obosit să stea prin case, să fie întemnițat în propriile apartamente, a ieșit în masă în parcuri. Spre regret, nu prea am observat la ei măști de protecție. Pe de altă parte, în toate centrele comerciale, în orice magazin purtarea măștii este obligatorie, nu ești acceptat în interior fără a purta o mască.

Același lucru se întâmplă și în transportul public. Bine, în transportul public, chiar dacă se cere respectarea distanței sociale de 1-1,5 m, sunt ore de vârf în care acest lucru este imposibil și, în orice caz, în metrou și în trenurile regionale, în autobuze poate fi observată și o perioadă de îmbulzeală, dar aceasta este situația și acesta este riscul. Foarte multă lume două luni de zile a stat fără de lucru. Chiar dacă autoritățile franceze au venit cu unele ajutoare financiare pentru aceste persoane, dar oamenii au nevoie să muncească și sunt obligați să meargă la muncă și, respectiv, oamenii în așa situații își asumă riscul.”

Europa Liberă: Pe dimensiunea consulară, cooperarea bilaterală mai poate fi îmbunătățită?

Eugen Vizir: „Trebuie să fie îmbunătățită și avem mult spațiu pentru a o îmbunătăți. Avem câteva probleme care durează de mai mulți ani, pe care încercăm să le soluționăm de comun acord cu autoritățile franceze. Este vorba, în primul rând, de acceptarea și recunoașterea permiselor de conducere moldovenești, este o istorie lungă și de durată...”

Europa Liberă: Dar de ce durează atât de mult?

Eugen Vizir: „Republica Moldova a îndeplinit toate cerințele care au fost înaintate și acum mingea este pe terenul autorităților franceze.”

Europa Liberă: De ce ei acceptă atât de greu acest lucru?

Eugen Vizir: „Ei au un sistem destul de riguros de pregătire a șoferilor. În opinia autorităților franceze, sistemul nostru este mult mai slab. Pe de altă parte, șoferii de TIR-uri, de exemplu, care au aceleași permise de conducere moldovenești sunt acceptați pe teritoriul Franței.

Există o neînțelegere în unele nuanțe, dar sper totuși să ajungem la un numitor comun...

Persoanele care posedă permis de conducere emis încă de autoritățile sovietice, luând în considerare că Franța a avut un acord bilateral de recunoaștere a permiselor cu Uniunea Sovietică și, cu părere de rău, doar Rusia a devenit deținătoare a acestei patente, s-o numesc eu așa, persoanele care au permisul de conducere sovietic, automat primesc permisul francez. Iar cei care au permis emis de autoritățile Republicii Moldova, deja nu intră în această categorie, dar eu sper mult și vom depune eforturi ca să soluționăm această problemă.”

Europa Liberă: Și cu excepția permiselor, alte probleme?

Eugen Vizir: „Altă problemă care ar fi este cu asigurarea socială. Deci este un acord care deja de mai mulți ani bântuie…”

Europa Liberă: Se negociază?

Eugen Vizir: „Bine, el practic a fost finalizat într-o perioadă, apoi au fost alegerile în Republica Franceză, s-a schimbat componența grupului de lucru și au intervenit unele modificări. Sper eu, după alinarea acestei pandemii, rămâne să discute parlamentarii între ei, grupurile de lucru care ar trebui să finalizeze acest proces.”

Europa Liberă: E un aspect foarte important pentru cetățenii care muncesc în străinătate, protecția socială totuși le dă anumite garanții.

Eugen Vizir: „Absolut corect și noi suntem conștienți de acest lucru, și este foarte important, în special, ținând cont că sunt foarte mulți cetățeni ai Republicii Moldova care se apropie de vârsta de pensionare și la un moment dat ar putea reveni în Moldova. Nu există un mecanism prin care pensiile binemeritate pe teritoriul Franței ar putea fi transferate în Republica Moldova.”

Europa Liberă: Cetățenia franceză e ușor de obținut? Sunt cetățeni ai Republicii Moldova care au vrut să obțină această cetățenie?

Eugen Vizir: „Sunt mulți cetățeni… Fie că sunt resortisanți din Republica Moldova, fie că sunt cetățeni ai Republicii Moldova și la momentul dat care au obținut cetățenia Franței. E complicat sau nu – cel puțin zece ani să activezi, să muncești pe teritoriul Franței, să fii oficial declarat, antrenat într-un câmp al muncii…”

Europa Liberă: Cu acte în regulă.

Eugen Vizir: „…și să plătești impozite. Și peste zece ani ai dreptul să depui documentele pentru cetățenia franceză. Eu am mai mulți prieteni și cunoscuți care posedă și pașaportul de cetățean al Republicii Moldova, și cetățenia franceză.”

XS
SM
MD
LG