„Antrenorul mă bătea până la carne și nu aveam voie să plâng!” Mărturisirile care au zguduit sportul mondial

Patinatoarea Jessica Shuran Yu, în vârstă de doar 19 ani, a zguduit lumea sportului și nu doar, cu dezvăluirile făcute despre abuzurile la care a fost supusă în țara natală, China. Sportiva, care concurează pentru Singapore, a mărturisit că antrenorul ei a început s-o bată de la 11 ani și a umilit-o în fața colegilor săi, de nenumărate ori, scrie Digisport.ro.

Foto: Profimedia

Shuran Yu: „Mă bătea până ajungea la carne!”

„Când se enerva, adică de fiecare dată când făceam cea mai mică greșeală, mă punea să întind mâna. Uneori mă bătea de mai mult de zece ori pe zi, până când ajungea la carne”, a povestit patinotoarea, participantă la Mondialul din 2017, de la Helsinki.

„Mă bătea și cu lama de la patină. Chiar dacă sângeram după, nu aveam voie să mă spăl. Trebuia să închei antrenamentul, ca să nu-l supăr”, a relatat Yu, pe contul său de Instagram.

De două ori campioană națională a statului Singapore și câștigătoare a medaliei de aur la Jocurile Asiei de Sud-Est din 2017, Jessica Shuran Yu a povestit că antrenorul ei din China le jignea mereu pe patinatoare. Le numea „grase”, „leneșe”, „proaste” sau „inutile”.

„La 14 ani eram la pubertate și mă descurcam greu cu săriturile, pentru că luam în greutate. Atunci eram lovită cu lama în picior și pusă să încerc din nou. Nu aveam voie să mă spăl sau să plâng”, a mai zis sportiva.

„Am fost umilită, era dezumanizant”

Jessica Shuran Yu a povestit că toate aceste abuzuri aveau loc în fața celorlalți patinatori. „Am fost incredibil de umilită, așa că nu am putut spune asta niciunui adult, de la școală sau de la federație. Era dezumanizant! M-a făcut să mă simt atât de mică”, a continuat patinatoarea.

Tânăra născută la Beijing a decis să mărturisează toate ororile după ce a văzut un documentar despre abuzurile sexuale la care erau supuse gimnaste din America și din Marea Britanie.

Deși nu a fost obligată să țină diete stricte, Yu era insultată dacă se îngrășa. „Odată am fost pedepsită pentru că salata a venit într-o farfurie mare și avea sos... Au fost momente în care îmi doream să fiu anorexică”, a mai spus sportiva.

Dezvăluirile tinerei sportive vin în contextul în care, în ultima perioadă, mai multe sportive au acuzat abuzuri similare, atât în China, cât și în alte țări asiatice.


Pub