Principală  —  IMPORTANTE   —   Fostul șef al Procuraturii Strășeni…

Fostul șef al Procuraturii Strășeni vrea să revină în funcție și spune că a demisionat în urma constrângerii psihice. Decizia CSJ

Alexandru Rața, fost procuror-șef al Procuraturii raionului Strășeni, care în primăvara anului trecut a fost eliberat din funcție, a încercat să revină în organele Procuraturii prin intermediul instanțelor de judecată. În vara anului trecut, acesta a depus o cerere de chemare în judecată împotriva Procuraturii Generale privind repunerea sa în funcție, iar magistrații Curții Supreme de Justiție (CSJ) s-au expus la 21 iulie pe marginea solicitărilor procurorului.

Procurorul consideră că ordinul cu privire la eliberarea sa din funcție este ilegal și trebuie anulat prin restabilirea sa în funcție și încasarea salariului mediu lunar în perioada lipsită de la muncă, precum și cu achitarea prejudiciului moral în sumă de două salarii medii lunare. În fața instanței, procurorul a invocat că raportul de eliberare din funcție nu a fost scris de către el și că nu a avut intenția de a depune vreo cerere de demisie. Procurorul a mai precizat că raportul respectiv a fost semnat „ca urmare a constrângerii psihice exercitate asupra sa de către procurorul general”.

În octombrie 2019, printr-o hotărâre a Judecătoriei Chișinău, procurorului i-a fost admisă parțial acțiunea, prin restabilirea acestuia în funcție, însă fără achitarea prejudiciului moral în mărime de două salarii medii.

Reprezentanții Procuraturii Generale au declarat însă apel, iar în ianuarie 2020, magistrații de la Curtea de Apel au decis să caseze integral hotărârea instanței de fond și să respingă ca fiind neîntemeiată cererea de chemare în judecată depusă de către Alexandru Rața.

Nefiind de acord cu această hotărâre, fostul procuror a decis să meargă la CSJ, însă magistrații au decis, la 21 iulie curent, să mențină decizia Curții de Apel. Potrivit judecătorilor de la CSJ, ordinul cu privire la eliberarea din funcția a lui Alexandru Rața a fost emis în limitele competenței stabilite de lege, cu respectarea procedurii legale, iar contrariul nu a fost demonstrat.

În martie 2014, ZdG a scris că Alexandru Raţa este sărac lipit pământului, conform declaraţiei cu privire la venituri şi proprietăţi, depusă la început de 2013, dar că în realitate locuieşte într-un imobil de milioane, iar membrii familiei sale se plimbă cu maşini de lux. După acest articol pe atunci Comisia Națională de Integritate a inițiat un control și a stabilit că acuzatorul de stat a încălcat regimul juridic al declarării  veniturilor şi proprietăţii pentru că nu a indicat imobilele deținute, conturile bancare, o datorie existentă și calitatea de fondator a soției sale la SC „MazboCom” SRL  şi SC „Gala Modei” SRL.