Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Grupurile vulnerabile vor fi asigurate…

Grupurile vulnerabile vor fi asigurate cu contraceptive

Foto: MSMPS

Lipsa de informare şi ignorarea metodelor de contracepție duce la creșterea infectărilor cu boli cu transmitere sexuală, avorturile şi chiar decesele. Potrivit Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, numărul pacienților cu maladii cu transmitere sexuală s-a majorat anul trecut. Cele mai întâlnite sunt clamidioza, sifilisul şi gonoreea. Pentru a preveni astfel de situații, din 16 iunie, persoanele din grupurile vulnerabile din Republica Moldova beneficiază gratuit de contraceptive.

Metodele de contracepţie sunt oferite adolescenților și tinerilor cu vârsta de până la 24 ani, femeilor care suferă de maladii cronice cu risc pentru sarcină și naștere, celor care au efectuat un avort la cerere în ultimul an, persoanelor HIV pozitive și celor din grupurile cu risc sporit de infectare cu HIV, dar şi victimelor abuzului sexual, pentru a beneficia de contracepția de urgență.

Contraceptive gratuite vor primi şi supraviețuitoarele traficului de ființe umane, refugiaţii, solicitanții de azil, apatrizii, migranții, persoanele cu dizabilități, inclusiv cele din instituțiile rezidențiale, oamenii cu probleme de sănătate mintală, consumatorii de droguri și alte substanțe psihotrope, persoanele cu venituri mici sau cele fără o sursă de existenţă.

Singura condiţie este însă ca aceste persoane să fie înregistrate la medicul de familie, indiferent dacă sunt asigurate sau nu. Contraceptivele sunt distribuite gratuit grupurilor vulnerabile, prin adresarea la medicii de familie și asistenții medicali din instituțiile de asistență medicală primară, personalul medical din centrele de sănătate prietenoase tinerilor şi lucrătorii medicali din cabinetele de sănătate a reproducerii.

Specialiştii atenţionează că prin aplicarea mijloacelor moderne de contracepție pot fi prevenite sarcinile neplanificate, iar prin utilizarea prezervativelor – și a bolilor cu transmitere sexuală, inclusiv a infecției HIV.

În 2019 s-au înregistrat 1911 de infectări cu clamidia. Totodată, au fost depistate 1443 de cazuri de sifilis şi 655 cde azuri de gonoree. Dacă sifilisul şi gonoreea au simptome specifice, iar diagnosticul se stabileşte uşor, clamidioza nu poate fi depistată decât în urma analizelor şi din această cauză, mulți nici nu ştiu că sunt infectați. Pe termen lung, boala are consecinţe grave şi poate duce chiar la infertilitate.