Șase ani de închisoare pentru desenul unui vagin: Ce e în neregulă în cazul Iulia Țvetkova

Iulia Țvetkova, o artistă și o activistă feministă din Rusia riscă până la 6 ani de închisoare pentru distribuirea pornografiei. Motivul cauzei penale au fost desenele artistei, care trebuiau să atragă atenția asupra problemei inegalității de gen și stigmatizării corpului feminin.

Iulia este conducătoarea artistică a  teatrului pentru copii Merak din Komsomolsk pe Amur. Ea s-a manifestat prin faptul că vorbește deschis despre persoanele LGBT, demontează stereotipurile legate de egalitatea de gen și optează pentru libertatea femeilor și a corpului feminin. A pus în scenă spectacole, a prezentat desene abstracte cu vagine și a vorbit despre lucruri importante – despre drepturile omului.

Autoritățile ruse au constrâns proiectele Iuliei încă în  februarie 2019, când Primăria Komsomolsk pe Amur a interzis festivalul de artă „Culoarea șofranului”, unde urmau să fie prezentate spectacolele „Pink and Blue” cu actori între șase și 17 ani unde erau abordate teme ca: lupta împotriva armelor, bullyingului și stereotipurile gender. În ciuda presiunii forțelor de ordine, fata și-a continuat activitățile. De exemplu, a susținut prelegeri despre Gulag, anti-militarism și persoane LGBT. După acestea a fost chemată pentru conversații „profilactice” în structurile respective. Totuși, spectacolele „Pink and Blue” au continuat. Toamna, autoritățile s-au interesat de grupul „Monologurile vaginului” pe care Iulia îll modera pe platforma VKontakte. Acolo ea vorbea despre corpul feminin pentru a îndepărta stigmatul din fiziologie, postând desene, poze cu broderii și aplicații care sugerau organele genitale. Acum ea mai riscă și o amendă de 50 mii de ruble pentru „promovarea relațiilor sexuale netradiționale”, după ce a postat un desen cu două familii homosexuale cu copii și inscripția „Familia este acolo unde există dragoste. Sprijină familiile LGBTQI+! ”.

Iulia este acum susținută în toată țara. La Moscova și Sankt Petersburg au fost organizate pichete pentru a opri persecuția împotriva ei. La recentul festival FemFest din Moscova a fost organizat un flashmob, unde participanții au făcut poze cu afișe în apărarea fetei.

Organizația pentru drepturile omului „Memoria” a recunoscut-o pe Țvetkova drept prizonier politic, iar mai multe persoane publice din Rusia cum ar fi Vladimir Pozner, Xenia Sobceak, Renata Litvinova, Maxim Matveev, Evgheni Stîcikin au înregistrat un apel în sprijinul activistei LGBT.

Social Media Manageră și prietenă veche a Moldova.org devenită recent membră a echipei. Și-a transformat hobby-ul în job și acum face ca tu să te culci și să te trezești cu Moldova.org pe toate platformele posibile

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.