Ziua satului Filipeni din raionul Leova

Ziua satului Filipeni din raionul Leova

S-au împlinit 343 de ani de la prima menționare documentară a localității Filipeni din raionul Leova. Cu această ocazie, aici a fost organizată, săptămâna trecută, Ziua satului, transmite leova.org.

Pe data de 17 iulie 1757, comunitatea a fost atestată ca sat şi i s-a dat denumirea de Filipeni.
Iar în ziua de 3 iunie 1907, a început construirea Bisericii ortodoxe din localitate cu Hramul Sfinţilor Constantin şi Elena. După cum se transmite vorba din generație în generație, lucrările la sfântul locaș au demarat când satul avea doar 400 de locuitori. Biserica a fost construită de oamenii de aici din cărămida care se fabrica în acel moment în sat și din piatră adusă cu boii înhămați la căruțe de la carieră din vecinătate, numită Lupa.
Povestea e simplă
Pe timpuri, între Moldova din dreapta Prutului și cea din stânga, numită Basarabia, exista un pod peste râu și era trecere liberă. Construcţia acelui pod s-a făcut nu departe de localitatea Leova.
Se mai spune că în Moldova de dincolo de Prut trăia un boier pe care îl chema Filip, el fiind stăpânul pământului pe care este astăzi ridicat satul Filipeni .
Acel boier aducea în fiecare zi oameni la lucru şi seara trebuia să-i ducă acasă. Îi venea foarte greu, dar Filip , fiind un om foarte bun şi înţelept, pentru a găsi o soluție pentru această situaţie, a înălțat pe aceste meleaguri câteva căsuţe în care să locuiască lucrătorii. Datorită faptului că el ţinea la lucrătorii săi, oamenii spuneau cu mândrie: ,,Mă duc la lucru, la Filip”.
După moartea acestuia, casele s-au înmulţit, iar localnicii i-au dat locului, comunității denumirea Filipeni, în memoria bunului și înțeleptului lor stăpân.
Astăzi satul se întinde pe o suprafaţă de 4,6 kilometri pătrați şi are o populaţie de 3270 de locuitori. Distanţa directă de la Filipeni până la orașul Leova este de 9 km. Localitatea se mărgineşte cu trei sate: Romanovca, Tigheci și Hănăsenii Noi.

Ion CIUMEICĂ

You May Have Missed