„Sfârșitul erei.” Peste 80 de jurnaliști de la Index, una dintre cele mai importante surse media independente din Ungaria, s-au concediat

index twitter
Foto: twitter

Peste 80 de jurnaliști, inclusiv trei redactori-șefi, angajați ai site-ul maghiar de știri Index, una dintre cele mai importante resurse media independente, au demisionat. Aceasta s-a întâmplat la doar două zile după ce redactorul-șef al companiei, Szabolcs Dull, a fost concediat de către consiliul de administrare, scrie Euronews.

Angajații au calificat decizia președintelui consiliului de administrație, László Bodolai, drept „inacceptabilă”.

Joi, Index a organizat o ședință cu angajații pentru a solicita reangajarea lui Dull, dar dorința lor a fost „refuzată categoric”.

Într-o scrisoare deschisă, jurnaliștii au spus că prin această decizie a consiliului de administrare e clar că funcționarea independentă a Index-ului nu mai este în vigoare.

„Demiterea sa este o interferență clară în componența personalului nostru și nu o putem considera altfel decât ca o încercare excesivă de a aplica presiune”, au spus jurnaliștii Index într-un comunicat comun.

„Consiliul de redacție a considerat că condițiile pentru funcționarea independentă nu mai sunt în vigoare și au considerat că cel mai oportun lucru este de a demisiona”, se mai stipulează în comunicatul redacției.

Veronika Munk, redactora-șefă adjunctă a Index, a declarat pentru Euronews Ungaria că concedierea lui Dull a fost un motiv direct al deciziei sale de a demisiona.

„Concedierea lui Szabolcs Dull a fost pasul care m-a făcut să cred că nu mai pot face această treabă (jurnalismul) liber, urmând principii jurnalistice profesionale”, a spus Munk. „Și știu că o mulțime de oameni printre cei care au demisionat gândesc la fel.”

Site-ul a fost mult timp ținta premierului ungar Viktor Orban, care a căutat să exercite mai mult control asupra industriei de difuzare și mass-media a țării, potrivit Associated Press.

În ultimele săptămâni, compania a declarat că independența sa este „în pericol” față de forțele externe.

În 2018, Index a creat un „barometru de independență” pentru monitorizarea libertăților editoriale, după o schimbare a dreptului de proprietate, care a dus la pierderea încrederii între personal și conducere.

Luna trecută, barometrul a fost schimbat în „în pericol” din „independent”.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente