image
Sursa foto: foto simbol

Circa 28 de milioane de americani riscă să rămână fără locuinţe în urma terminării moratoriului privind evacuările

În timp ce restricţiile menite să limiteze răspândirea coronavirusului închideau largi sectoare ale economiei americane, trimiţând în şomaj milioane de angajaţi, un sistem de moratorii adoptate în SUA în luna martie le-a permis datornicilor să nu fie evacuaţi din case, dar acum acest sistem de protecţie ajunge la final, relatează Reuters.

Moratoriile au expirat deja în 29 de state ale SUA şi sunt pe punctul să se încheie şi în celelalte. Un act federal care protejează circa o treime dintre chiriaşii americani ce trăiesc în spaţii locative cu ipoteci sprijinite de guvernul federal va expira în lipsa unei acţiuni rapide a Congresului.

Prin urmare, circa 28 de milioane de americani riscă să fie evacuaţi în lunile următoare, aproape triplu faţă de cei aproximativ 10 milioane care şi-au pierdut locuinţele în anii după criza din 2008.

Evacuările au fost deja reluate în mai multe oraşe americane, printre care se numără Houston, Cincinnati, Columbus, Kansas City, Cleveland şi St. Louis.

Asemenea evacuări masive riscă pe de altă parte să amplifice şi criza sanitară provocată de pandemia COVID-19, întrucât cei rămaşi fără locuinţă ar fi nevoiţi să stea în adăposturi sau împreună cu rude sau prieteni în case aglomerate, crescând astfel riscul transmiterii virusului, scrie Agerpres.

Noutăţile partenerilor

comentarii: