image
Sursa foto: Reuters

Catedrala Sfânta Sofia va redeveni de astăzi moschee; După aproape un secol se va auzi prima rugăciune musulmană

Catedrala Sfânta Sofia de la Istanbul va redeveni de astăzi moschee. Acolo va avea loc prima rugăciune musulmană după aproape un secol, iar ceremonia se va desfășura în prezența președintelui și a altor oficiali turci.

De altfel, Recep Erdogan a sosit la Istanbul și a inspectat catedrala înaintea redeschiderii acesteia ca moschee. Liderul de la Ankara a inagurat și noua plăcuță a catedralei pe care stă scris "marea moschee Hagia Sofia".

Unele mozaicuri din bazilica Sfânta Sofia din Istanbul, reprezentând figuri creştine, vor fi acoperite cu draperii în timpul rugăciunilor musulmane, a anunţat purtătorul de cuvânt al preşedintelui turc, scrie Digi24.

Mai multe ţări, mai ales Rusia şi Grecia, care monitorizează cu atenţie soarta patrimoniului bizantin din Turcia, dar şi Statele Unite şi Franţa, au avertizat autorităţile de la Ankara în legătură cu proiectul de transformare a Sfintei Sofia în lăcaş de cult musulman, o măsură pe care preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan, un politician conservator islamist, o susţine de mai mulţi ani.

Capodoperă arhitecturală bizantină datând din secolul al VI-lea, Sfânta Sofia este unul din principalele obiective turistice din Istanbul şi a atras circa 3,8 milioane de vizitatori în 2019.

Convertită în moschee după ocuparea Constantinopolului de către otomani, în 1453, ea a fost transformată în muzeu în 1934 de către primul preşedinte al Republicii Turcia, Mustafa Kemal, cu intenţia de a oferi acces întregii lumi la această capodoperă.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: