image
Sursa foto: chisinau.md

Reguli noi în capitală: Amenzi de până la 9000 de lei pentru cei care vor arunca gunoiul la întâmplare

Consiliul municipal Chișinău a aprobat astăzi un nou regulamentul privind salubrizarea și asigurarea curățeniei în capitală. Regulamentul cuprinde activitățile de întreținere a spațiilor publice, pe care trebuie să le respecte operatorii implicați în acest proces, activitățile și regulile de gestionare a deșeurilor în oraș, dar și sancțiunile pentru nerespectarea regulilor. Aici primarul general, Ion Ceban, a declarat că vor fi aplicate amenzi de până la 9000 de lei.

Potrivit lui Ion Ceban, cei care vor arunca gunoiul la întâmplare în capitală vor primi amenzi de la 900 de lei până la 1800 pentru persoanele fizice sau cu muncă neremunerată în folosul comunității de la 20 la 60 de ore.

Amenzi mai usturătoare vor primi persoanele juridice. Aici nerespectarea regulilor se va amenda cu amenzi de la 3000 de lei până la 9000 de lei.

Totodată, la intrarea în parcurile şi scuarurile din toate sectoarele vor fi instalate panouri cu lista amenzilor, de care sunt pasibili cei ce vor face dezordine.

Potrivit documentului, regulamentul se aplică următoarelor activități de salubrizare

-măturatul, spălatul și întreținerea spațiilor și căilor publice;

- curățarea și transportarea zăpezii de pe spațiile și căile publice și menținerea în funcțiune a acestora, pe timp de polei sau de îngheț;

- colectarea, sortarea și transportul deșeurilor municipale.

În noul regulament este specificată noțiunea de „biodeșeuri", iar în capitolul „Activități de salubrizare și deszăpezire a spațiilor publice" este precizat că serviciile municipale utilizează separat biodeșeurile, care vor fi colectate și transportate la stația de compostare.

Deșeurile destinate depozitării vor fi sortate: fracția reciclabilă, fracția biodegradabilă și sticlă. Mai mult, la gospodăriile individuale, colectarea se va face separat, în recipiente de timp europubelă (de culoare maro și verde), care vor fi puse la dispoziție de operator, pentru deșeuri biodegradabile și pentru cele reciclabile, care prezintă un grad de siguranță ridicat din punct de vedere sanitar și al protecției mediului.

Noutăţile partenerilor

comentarii: