image
Sursa foto: ru1.md

Un tribunal din Moscova a emis mandat de arestare pe numele lui Renato Usatâi și l-a anunțat în urmărire internațională

Tribunalul Tverskoi, de la Moscova, a emis mandat de arestare pe numele edilului de Bălți, Renato Usatâi.

Instanța de la Moscova a emis astăzi un mandat de arestare pe numele lui Usatâi în absența acestuia, pentru acuzații de fraudă valutară.

„Instanța a decis: să satisfacă petiția investigatorului, să aleagă o măsură preventivă sub formă de reținere în absență", a anunțat decizia judecătorul Alexei Krivoruchko.

Avocatul Murad Musaev a cerut să nu fie emis mandat de arestare pe numele clientului său, menționând că Usatâi „vrea să participe la acțiuni de investigare și este gata să vină”, notează Ria Novosti.

Potrivit avocatului, dacă instanța emite un mandat de arestare în absență, Republica Moldova nu îl va extrăda din cauza acelorași norme legale care permit Rusiei să nu-și extrădeze cetățenii la cererea altor țări.

„Căutarea internațională în acest caz nu este doar o măsură ineficientă, ci și contraproductivă”, consideră apărătorul.

Însuși Usatii, a explicat avocatul, consideră cazul ca fiind motivat politic.

La rândul său, anchetatorul Ministerului rus de Interne a declarat că l-a invitat în mod repetat pe Usatii la acțiuni de anchetă, inclusiv pentru a-i aduce acuzații, dar că „a evitat să apară”.

Astfel, Usatâi a fost anunțat în urmărire internațională, scrie Ria Novosti.

Termenul măsurii preventive este stabilit pentru două luni de la momentul arestării sau extrădării sale în Rusia.

La sfârșitul lunii aprilie, autoritățile ruse l-au acuzat pe Usatâi în absență de retragerea a 500 de miliarde de ruble din Rusia, împreună cu oligarhul Vladimir Plahotniuc. Mai exact, organele de drept din Rusia îl acuză pe Usatâi că ar fi făcut parte dintr-o grupare criminală care în 2013-2014 a retras sute de miliarde de ruble din Federația Rusă prin intermediul unei bănci din Republica Moldova. Organizatorii schemei, potrivit anchetatorilor ruși, ar fi Veaceslav Platon și Vladimir Plahotniuc.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: