Ion Chicu: Starea de urgență în sănătate va fi prelungită, iar grădinițele - închise până în septembrie

Starea de urgență în sănătate va fi prelungită și după 1 august, cel mai probabil, iar grădinițele vor rămâne închise și ele, până în septembrie și ar putea fi redeschise odată cu școlile. Declarațiile au fost făcute de premierul Ion Chicu, ieri, în cadrul emisiunii „Moldova în direct”.

Trebuie să decidem ce facem, prelungim sau nu starea de urgență. Vedem că deși avem o diminuare (n.r. a numărului de cazuri de Covid-19), ea nu este acea pe care ne-o dorim. Starea de urgență va fi prelungită, cel puțin asta îmi spun colegii, după ce am discutat preventiv”, a declarat Ion Chicu.

Și grădinițele, care urmau a fi deschise după 1 august, așa cum sperau mulți părinți ocupați în câmpul muncii, vor rămâne închise, potrivit premierului: „Nu vom putea redeschide grădinițele de la 1 august, deja este clar, dar pregătim terenul pentru 1 septembrie, ca să redeschidem și grădinițele și școlile”.

Nici în cazul școlilor nu s-a aprobat o decizie definitivă, dar autoritățile „lucrează asupra schemelor de organizare a procesului educațional în școli de la 1 septembrie”. „Am avut vizite în teritoriu, am discutat și la Drochia, și la Glodeni cu primarii din localități și cu directorii de școli, am vrut să aflu opinia lor, toți doresc ca de la 1 septembrie să reluăm procesul de educație, dar reieșind din scenariile Ministerului Educației, care pot fi adaptate sau perfecționate”, a precizat Ion Chicu.

Prim-ministrul a explicat că măsurile vin în contextul în care situația pandemică se ameliorează foarte lent, iar autoritățile sunt nevoite să reactiveze unele spitale, pentru persoanele diagnosticate cu Covid-19.

Pe de altă parte, șeful ANSP, Nicolae Furtună, a declarat că ultima decizie privind redeschiderea grădinițelor, după CNESP aparține autorităților publice locale.


Pub