Cinci dintr-o mie! Ce atracții naturale să vizitezi în Nordul țării!

Raioanele de nord din Republica Moldova sunt o adevărată visterie de atracții turistice. Aici sunt concentrate cele mai multe atracții naturale și arhitecturale din toată țara. Unul din cele mai frumoase fiind zona de nord – vest, în special atracțiile naturale din raioanele Edineț și Fălești.

Foto: Redescoperă Moldova

“Călătoriile prin nord-vest-ul Republicii Moldova se aseamănă mai mult cu “vânarea comorilor”. Cu un deficit acut de indicatoare și pensiuni pentru cazare, ajungi să călătorești și să descoperi atracții la fiecare pas. Noroc-ul turiștilor e că aici găsești de toate, inclusiv vre-o șapte conace boierești și un lanț infinit de peisaje fantastice”, spune Iulian Bercu, inițiatorul campaniei Redescoperă Moldova.

Deci, top 5 atracții naturale care au surprins echipa Redescoperă Moldova în raioanele Edineț și Fălești:

Localitatea Fetești, zona Mica Elveție

Fetești / Sursa:Redescoperă Moldova
Fetești / Sursa:Redescoperă Moldova
Fetești / Sursa:Redescoperă Moldova
Fetești / Sursa:Redescoperă Moldova

Denumirea veche a satului este „Hrițeni”. Toponimul „Fetești” apare spre sfârșitul sec. XVIII – începutul sec. XIX, provenind de la « târgul de fete » care se ținea atunci în cadrul iarmarocului local, târg unde se întâlneau tinerii necăsătoriți, unde se dansa hora după muzica lăutarilor, și unde famillile din zonă plănuiau căsătorii. Aici sunt, cel puțin, patru locații cu priveliști fantastice, inclusiv Mica Elveție, cu stânci inundate de păduri, și cariera Fetești.

Defileul Burlănești

Burlănești / Sursa:Redescoperă Moldova

Defileul Burlănești se află la mai puțin de un kilometru de cariera de la Fetești. Eeste un monument al naturii de tip geologic sau paleontologic în raionul Edineț. S-a format timp de câteva milenii ca rezultat al adâncirii râului Draghiște din contul masivului de calcar de vârstă badeniană

Rezervația peisagistică „La Castel”

La Castel / Sursa:Redescoperă Moldova
La Castel / Sursa:Redescoperă Moldova
La Castel / Sursa:Redescoperă Moldova

Rezervația peisagistică „La Castel” este o arie protejată, situată în apropierea satului Gordinești, de-a lungul văii Racovățului, pe o fâșie cu lățimea de 200 m și lungimea de 5 km. Aria naturală cuprinde pantele abrupte ale văii râului Racovăț. Este printre cele mai adânci defilee din R. Moldova, multe grote servind ca refugiu pentru vulturi și reptile. Se manifestă ieșirea la suprafață a calcarului toltric din toltron cu rămășițe fosile a faunei. Zona este monument al culturii omului primitiv. Legenda spune că în satul din apropiere locuia o fată frumoasă de care s-a îndrăgostit un turc. Aceasta a furat-o de la familia ei și a construit un castel pentru a o ține captivă. În prezent acest loc este un muzeu istorico-geologic natural în aer liber. În realitate, în pădure a existat un castel adevărat al unui boier, care a fost construit până în anii 1900.

Grota din Brînzeni

Grotă / Sursa:Redescoperă Moldova
Grotă / Sursa:Redescoperă Moldova

În satul Brînzeni se află mai multe grote, de diferite dimensiuni, amplasate pe povârnișurile recifelor cu același nume. Ele s-au format în rezultatul acțiunii proceselor carstice, de eroziune și altele. Unele grote au adăpostit oameni preistorici în timpul erelor glaciare din pleistocenul superior, preponderent în epoca paleolitică.

Stâncele din preajma satului Varatic

Văratic / Sursa:Redescoperă Moldova

Vis-a-vis de satul Văratic sunt amplasate o serie de stânci și grote, care s-au format pe parcursul a câteva sute de mii de ani.

Campania „Redescoperă Moldova” este lansată în colaborare cu Ministerul Educației, Culturii și Cercetării și în parteneriat general cu companii private - lideri în domeniile de activitate și reprezentanți ai sectorului neguvernamental. Promovarea destinațiilor de călătorie în proiectul „Redescoperă Moldova” este susținută de Agenția Investițiilor, Proiectul de Competitivitate din Moldova finanțat de USAID, Guvernul Suediei și UKaid și Asociația Națională de Turism Receptor din Moldova.

Proiectul este desfășurat cu suportul financiar al partenerilor generali Moldova-Agroindbank, Vinăria Purcari și Kaufland Moldova. Expedițiile sunt organizate în parteneriat cu importatorului automobilelor VOLVO în Republica Moldova și Redescoperă Moldova sunt susținute de partenerii tehnici ai proiectului, rețeaua de magazine DARWIN și rețeaua de stații PECO - Avante Moldova.

Partenerii media ai campaniei Redescoperă Moldova: UNIMEDIA.INFO


Pub