Chicu: Va dura până Aeroportul va reveni în proprietatea statului. Suntem nevoiți să respectăm prevederile contractului

Va mai dura un timp până Aeroportul Internațional Chișinău va reveni în proprietatea statului Republicii Moldova, deoarece toate procedurile urmează să aibă loc în strictă conformitate cu prevederile contractuale și legislația în vigoare.. Asta deși la 10 iulie, Agenția Proprietății Publice a reziliat contractul de concesiune a activelor aflate în gestiunea întreprinderii şi a terenului aferent, încheiat cu SRL „Avia Invest” și a solicitat restituirea bunurilor Aeroportului. Declarațiile au fost făcute de premierul Ion Chicu, ieri, în cadrul emisiunii „Moldova în direct”.

Foto: UNIMEDIA

Potrivit prim-ministrului, procedura de preluare a Aeroportului este una destul de anevoioasă și va dura în timp. „Agenția Proprietății Publice a notificat compania respectivă că din cauza nerespectării obligațiunilor incluse în contractul de concesiune, Republica Moldova reziliază acest contract, tot bazându-se pe articolele din acel contract. Însă conform aceluiași contract, elaborat foarte deștept de autori în 2013, compania are 180 de zile să restituie Aeroportul Guvernului. Noi nu putem acum în baza notificării de reziliere să mergem în Aeroport, compania trebuie să restituie benevol, timp de 180 de zile, aceste active, Aeroportul propriu-zis, pământul și tot ce este acolo, alte active. Bineînțeles, compania are și dreptul să se adreseze în instanță, când consideră că temeiul invocat pentru reziliere nu este unul fezabil și eu cred că ei asta vor face. Dacă nu o vor face, nu vor restitui Aeroportul și nu se vor adresa în instanță, atunci peste 180 de zile, statul are dreptul să intre în posesia activului, dar și acolo nu vom merge cu forța. Iarăși, potrivit contractului, noi avem dreptul să ne adresăm în instanță, ca executorul judecătoresc să meargă și să elibereze Aeroportul”, a explicat Ion Chicu.

În opinia șefului Guvernului, „contractul (n.r. de concesionare a Aeroportului Internațional Chișinău) a fost făcut totalmente în detrimentul intereselor țării”. „Acum suntem nevoiți să ne conducem de ceea ce este scris în acel acord”, a precizat Chicu.

La 10 iulie, Agenția Proprietății Publice a reziliat contractul de concesiune a activelor aflate în gestiunea Î.S. „Aeroportul Internaţional Chişinău” şi a terenului aferent, încheiat cu SRL „Avia Invest” și a solicitat restituirea bunurilor Aeroportului Internațional Chișinău. Decizia a fost luată pe 8 iulie, după ce instituția statului a constatat restanțe la îndeplinirea contractului din partea companiei concesionare.

La mijlocul lunii mai 2020, acționarul companiei concesionare a Aeroportului Internațional Chișinău „Avia Invest” a depus o plângere împotriva Republicii Moldova la Curtea de Arbitraj Internațional de la Stockholm.

Komaksavia Airport Invest este fondatoarea „Avia Invest” și care deține 95% din acțiunile acesteia. Potrivit directorului Komaksavia Airport Invest, Andreas Menelaou, compania se confruntă în prezent cu o tentativă de atac raider la nivel de stat. „Insist asupra faptul că este o decizie impusă. Nicio companie din lume nu este în stare să activeze normal, fiind în continuă presiune din partea statului de-a lungul mai multor luni de zile“, a declarat Menelaou.

La 17 iulie, Ministerul Justiţiei a anunţat organizarea şi desfăşurarea unui concurs de selectare a unui cabinet/birou asociat de avocaţi, inclusiv avocaţi străini/companii de avocaţi străine, pentru reprezentarea intereselor Republicii Moldova în instanţele judecătoreşti şi în instituţiile de arbitraj naţionale şi internaţionale, în acțiunea înaintată de către Komaksavia Airport Invest Ltd împotriva Republicii Moldova.


Pub