(video) Igor Dodon, despre refuzul INTERPOL de a-l da în cautare pe Plahotniuc: Cineva vrea să-i acorde „krîșă geopolitică”

Președintele Igor Dodon a declarat că cineva ar încerca să-l protejeze pe fostul lider al PD, Vladimir Plahotniuc, pentru viitoarele alegeri prezidențiale, probabil, pentru a face declarații incendiare despre șeful statului înainte de scrutinul prezidențial. Declarațiile au fost făcute în cadrul ediției speciale „Președintele răspunde.”

Foto: UNIMEDIA

„Pentu mine este stranie această decizie. Se pare că cineva vrea să-i acorde „krîșă geopolitică” (n.n protecție), pentru a fi utilizat împotriva actualului președinte. Toate conservele lui Plahotniuc rapid se developează. Atitudinea foarte atentă din partea autorităților americane este stranie”, a declarat Igor Dodon.

Președintele țării consideră că Vladimir Plahotniuc ar putea fi protejat de autoritățile americane pentru ca fostul lider să ofere informații „incendiare” despre Igor Dodon în alegerile prezidențiale din toamnă.

„Pe de o parte, SUA declară că acesta este hoț și îl pun în diferite liste și Pompeo face declarații, dar, pe de altă parte, îl țin binișor poate va zice ceva despre Dodon la o anumită etapă. Se pregătesc oamenii de alegeri prezidențiale. Eu dacă o să iau decizia de a merge în alegerile prezidențiale din toamnă, o voi face din partea poporului. Conservele oligarhice ale lui Vladimir Plahotniuc sunt peste tot și se observă, și în Parlament și în afară”, a adăugat Dodon.

„Sper totuși că autoritățile din Est și din Vest vor coopera cu organele de anchetă din Republica Moldova. Procuratura Generală va face tot posibilul în acest sens”, a conchis Dodon.

Vladimir Plahotniuc a fost anunțat în căutare, în contumacie, după ce procurorii i-au înaintat învinuirea pentru trei capete de acuzare: „crearea și conducerea unei organizații criminale”, „escrocherie” și „spălare de bani”, ambele săvârșite în proporții deosebit de mari.

Amintim că, Comisia de Control a Fișierelor a Secretariatului General al OIPC INTERPOL a refuzat includerea fostului lider PDM, Vladimir Plahotniuc, în lista persoanelor anunțate în căutare internațională și a decis radierea datelor acestuia din bazele de date ale Organizației. Despre această hotărâre, Procuratura Generală a fost informată ieri, 23 iulie 2020.

În luna februarie 2020, procurorul general, Alexandr Stoianoglo a precizat că INTERPOL examinează cererea Republicii Moldova privind darea în căutare interpațională a lui Vladimir Plahotniuc.

În ianuarie curent Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a trimis repetat INTERPOL-ului o cerere de dare în căutare internațională a fostului lider PDM.

La data de 13 ianuarie, Secretarul de Stat american, Mike Pompeo, a declarat că SUA l-a inclus pe Vladimir Plahotniuc și pe toți membrii familiei sale în lista persoanelor indezirabile pe teritoriul său.

În decembrie 2019, Centrul Național Anticorupție (CNA) a sesizat INTERPOL, Ambasadele României, Statelor Unite ale Americii şi Regatului Unit în Republica Moldova despre faptul că fostul lider al PDM, Vladimir Plahotniuc, deţine încă o identitate cu acte valabile, eliberată pe numele Vladislav Novak. Totodată, CNA a solicitat Ambasadelor Regatului Unit și a SUA din Moldova, identificarea locului aflării acestuia în vederea extrădării ulterioare.

La 16 iunie, anul curent procurorul General, Alexandr Stoianoglo, a solicitat autorităților competente ale Statelor Unite ale Americii extrădarea fostului lider PD, pentru a fi tras la răspundere în Republica Moldova.


Pub