(video) Proiectul privind modificările la Codul Electoral, trimis Comisiei de la Veneția: „Sperăm ca avizul să vină în două săptămâni”

Proiectul privind modificările la Codul Electoral a fost trimis către Comisia de la Veneția, pentru ca instituția să se expună asupra acestuia. Declarația aparține șefului statului, Igor Dodon, făcută în cadrul ediției speciale „Președintele răspunde”. Totodată, Dodon a asigurat că, dacă avizul Comisiei va fi negativ, alegerile prezidențiale din toamnă se vor desfășura după regulile vechi.

Foto: UNIMEDIA

„Au fost votate în prima lectură modicifăcirle la Codul Electoral, care au fost criticate de opoziție. Am văzut îngrijorări din partea partenerilor de dezvoltare. Anume din acest considerente, Parlamentul nu a aprobat acest Cod Electoral în lectura a doua. Acolo erau lucruri necesare, o recunoșteau și oponenții politici, dar la câteva lucruri erau împotrivă. De exemplu, reducerea perioadei (n.r. se referă la micșorarea timpului de vot cu 2 ore) și eu am spus că dacă vor reduce, nu voi semna. Decizia a fost să amâne votarea în lectura a doua și acest proiect a fost trimis Comisiei de La Veneția”, a declarat șeful statului.

În același timp, Igor Dodon a precizat că răspunsul din partea Comisiei va veni în decurs de aproape 2 săptămâni, iar dacă acesta va fi negativ, alegerile prezidențiale se vor desfășura conform regulilor vechi.

„Înțelegerea cu partenerii noștri din Consiliul Europei este ca în decurs de 10-15 zile să primim aviz. În cazul în care vom primi aviz, atunci se poate de convocat o ședință extraordinară a Parlamentului de urgență, mai bine în august, pentru că trebuie să fie aprobat în lectura a doua până la 1 septembrie. Dacă va fi aviz ca acest Cod să fie votat, atunci va fi votat, dacă nu, atunci scrutinul prezidențial va avea loc în aceleași condiții cum au fost și alegerile de până acum”, susține președintele.

Totodată, șeful statului susține că nu și-ar dori amânarea alegerilor, dar ar putea recurge la asta, doar dacă situația epidemiologică nu va permite desfășuarea în siguranță a scrutinului.

„Eu nu mi-aș dori amânarea alegerilor, dar dacă va fi o situație dificilă privind pandemia, va trebuie să decidem cu toții împreună că alegerile prezidențiale se amână pentru anul viitor”, a conchis Dodon.

Amintim că la data de 9 iulie curent, Parlamentul a votat un proiect de lege în primă lectură cu privire la unele modificări la Codul Electoral. Unele din modificări și cea mai criticată este micșorarea timpului de vot cu 2 ore. Astfel, alegătorii pot să își exprime votul între orele 08:00 și 20:00.


Pub