24 iulie 2020. COVID-19, PE SCURT: Starea de urgență în sănătate publică a fost prelungită

Moldova.org îți aduce în fiecare zi doar cele mai importante informații pe care trebuie să le știi despre coronavirus în Moldova.

Îți prezentăm știrile succint și compact, astfel încât să fii corect informat, dar și liniștit.

378 cazuri noi de infectare și șapte decese

378 cazuri noi de infectare cu COVID-19 au fost confirmate astăzi în Republica Moldova, dintre care 3  în Transnistria. Din numărul total de cazuri, 5 cazuri sunt de import – Franța-1, Germania-1, Ucraina-1, România-2. În total, au efectuate 1789 de teste. Astfel, bilanțul persoanelor infectate cu noul Coronavirus a ajuns la 22 483 cazuri.

Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale a precizat că din numărul cazurilor înregistrate astăzi, 29 sunt în rândul lucrătorilor medicali.

Totodată ministerul a informat despre înregistrarea altor șapte decese provocate de COVID-19. Numărul victimelor a ajuns la 726.

Starea de urgență în sănătate publică a fost prelungită

Starea de urgență în sănătate publică a fost prelungită până la 31 august. Anunțul a fost făcut de premierul Ion Chicu după ședința de astăzi a Comisiei Naționale Extraordinare în Sănătate Publică,   „În condițiile actuale, aceasta este singura posibilitate de a menține sub control situația”, a declarat premierul. Astfel, restricțiile de până acum rămân a fi valabile în continuare. „Din păcate se păstrează restricția privind organizarea ceremoniilor de gen nunți, cumetrii. Nu este posibil de eliminat această restricție”, a spus premierul. În schimb, se vor permite organizarea altor feluri de ceremonii, cum ar fi, omagieri, mese de pomenire,  în unitățile HoReCa, dar cu participarea până la 50 persoane și cu păstrarea rigorilor sanitare. Totodată, se va permite desfășurarea activităților de turism și recreere în aer liber, cum ar fi: ciclism, alergat, canotaj sau pescuit cu participarea grupurilor de cel mult 10 persoane în grup.  Din 1 august vor putea fi organizate evenimente culturale, în aer liber, de către instituțiile teatral-concertistice și cinema. La eveniment, vor putea participa maxim 50 de spectatori. Grădinițele, școlile, gimnaziile și universitățile vor fi deschise pentru admiterea elevilor sau studenților, însă procesul educațional rămâne suspendat.

Persoanelor în vârstă, de peste 63 de ani, le va fi interzisă aflarea în locurile publice fără necesitate stringentă. Totodată, nu se va permite activitatea terenurilor de joacă pentru copii, terenuri sportive, parcuri de distracții sau zone de agrement. Rămâne suspendată și activitatea cluburilor de noapte sau disco-baruri, indiferent de denumirea și tipul unității comerciale.

Ion Chicu a precizat că regimul obligatoriu de autoizolare de 14 zile pentru cetățenii noștri veniți de peste hotare se va păstra până cel puțin pe 7 august. „În prima săptămână a lunii august  vom examina acest subiect în funcție de evoluția situației epideomologice”, a spus premierul.

46,8 ani – vârsta medie a pacienților infectați

Pe parcursul ultimei săptămâni, numărul cazurilor de infectări a crescut cu 1,9, iar cel al persoanelor vindecate a scăzut cu 12,3 la sută. Totodată, numărul deceselor a scăzut cu 30 la sută, în raport cu săptămâna precedentă. Datele au fost prezentate de Nicolae Furtună, șeful ANSP la conferința săptămânală a Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale.

Nicolae Furtună a mai anunțat că rata de contagiozitate la moment este de 1,15, iar vârsta medie a persoanelor infectate este de 46,8 ani. 59 la sută din pacienți sunt femei. Perioada de incubație este de 5 zile. În același timp, vârsta medie a persoanelor decedate de COVID-19 este de 66,2 ani. În total, până în prezent în Republica Moldova au fost înregistrate 22105 cazuri de infectare. 15407 de persoane s-au vindecat. 721 de persoane au decedat.

Donație americană pentru Spitalul raional Comrat

Ambasadorul SUA la Chișinău Dereck J. Hogan a prezentat joi o donație de echipamente de protecție personală în valoare de aproximativ 15 000 de dolari Spitalului Raional Comrat „Isaac Gurfinchel”. Asistența umanitară a fost donată de Comandamentul European al Armatei S.U.A. și se adaugă la cei peste 2,1 milioane de dolari din cadrul ajutorului aferent pandemiei pe care Statele Unite le-au acordat deja Republicii Moldova. Ambasadorul a reiterat că Statele Unite rămân un partener ferm al Moldovei.

Grădinițele vor rămâne închise și după 1 august

„Starea de urgență va fi prelungită. Nu vom putea deschide grădinițele de la 1 august, deja este clar, dar pregătim terenul pentru 1 septembrie ca să redeschidem și grădinițele, și școlile. Lucrăm la acele scheme de organizare a procesului educațional în școli de la 1 septembrie”, a declarat premierul Ion Chicu la postul public de televiziune Moldova 1. Premierul a menționat că  „pandemie nu bate în retragere”  și,  deși există o diminuare a cazurilor noi de infectare în raport cu mijlocul lunii iunie, când erau aproape 500 de cazuri pe zi,  această scădere este una temporară și „nu este exclus că iarăși trendul se va inversa”.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.