21:01:32 23.04.2024
Stiri

VIDEO // Starea de URGENȚĂ în sănătate publică a fost prelungită până pe 31 august. Ce NU vom avea voie să facem și ce RESTRICȚII vor fi impuse până la finele verii

Actualitate 24.07.2020 16:04 Vizualizări2382 Autor: Ziarul National
VIDEO // Starea de URGENȚĂ în sănătate publică a fost prelungită până pe 31 august. Ce NU vom avea voie să facem și ce RESTRICȚII vor fi impuse până la finele verii


Starea de urgență în sănatate publică, care urma să expire pe 1 august curent, a fost prelungită cu încă o lună, până la 31 august.

Decizia a fost luată astăzi de către membrii Comisiei Naţionale Extraordinare de Sănătate Publică (CNESP), prezidată de premierul Ion Chicu.

Potrivit lui Chicu, această decizie a fost determinată de situația privind pandemia la nivel regional și global care s-a înrăutățit în ultima perioadă. Totodată, în R. Moldova a încetat acel trend descendent al numărului de cazuri înregistrate zilnic.

„Actualmente avem în jur de 300 de cazuri zilnic. Din păcate, este un număr foarte mare pentru R. Moldova. Speranțele noastre că vor fi mai puține cazuri nu s-au confirmat. Astfel, a fost nevoie să activăm încă un pavilion la Centrul de treiere de la „Moldexpo”. De asemenea, sunt reactivate și unele spitale. Ședința de astazi s-a finalizat fără noi relaxări majore în privința restricțiilor de ordin economic sau social”, a precizat premierul Ion Chicu.

Sursa citată a atenționat că, până pe 31 august, va fi păstrată restricția de aflare în locurile publice în grupuri mai mari de trei persoane, dar și regimul special pentru cetățenii cu vârsta mai mare de 63 de ani.

Rămâne suspendată activitatea discotecilor și cluburilor de noapte, dar și organizarea nunților și cumetriilor, a punctat Chicu. În schimb, se va permite ca în unitățile HoReCa să fie organizate zile de naștere și mese de pomenire, dar la care să nu participe mai mult de 50 de persoane. La petrecerile organizate nu se vor permite dansurile sau alte activități care ar duce la nerespectarea distanței sociale.

Ion Chicu a mai adăugat că activitatea grădinițelor rămâne suspendată până pe 31 august.

„Învățământul preșcolar rămâne suspendat până la 1 septembrie. Astăzi am discutat despre instrucțiunile pentru organizarea activității grădinițelor. Luni vor fi publicate aceste instrucțiuni, iar instituțiile vor trebui să-și adapteze condițiile astfel încât să poată primi copilașii la 1 septembrie. Noi avem o înțelegere clară că de la 1 septembrie va trebui să redeschidem grădinițele, dar și procesul educațional în învățământul general, în baza scenariilor prezentate de Ministerul Educației. Până la 1 septembrie vom adapta localurile grădinițelor sau școlilor la aceste condiții noi”, a promis premierul.

De asemenea, rămâne suspendată activitatea taberelor de odihnă, teatrelor, cinematografelor și a sălilor de concerte.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md