Linkuri accesibilitate

Mădălin Necșuțu: Guvernul Chicu a avut rolul doar de a trece puterea socialiștilor până la prezidențiale


Ce consecințe are eșecul suferit de opoziție luni, când guvernul Chicu a supraviețuit moțiunii de cenzură? În retrospectiva săptămânii politice, jurnalistul Mădălin Necșuțu, corespondent Balcan Insight și reporter la Anticoruptie.md la Chișinău sugerează că rezultatul votului nu putea să fie unul surprinzător.

Interviu cu Mădălin Necșuțu
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:06:53 0:00
Link direct

Europa Liberă: Ce efecte are eșecul suferit de opoziție în parlament, când Guvernul Chicu a supraviețuit moțiunii de cenzură?

Mădălin Necșuțu: „Moțiunea de cenzură a fost cel mai important eveniment politic al săptămânii și s-a soldat cu un așteptat vot negativ, deoarece, știm foarte bine, în continuare există o majoritate formată din PD și PSRM și era greu de crezut că o moțiune de cenzură va trece. Dar cred că cel mai important din acest exercițiu am putea reține și poziția Partidului „Șor”, un fel de paria în parlament cu care nimeni nu vrea să se asocieze, dar Partidul „Șor” a vrut să arate că, uitați-vă, și de noi depinde soarta unei viitoare configurații din parlament.

Pentru opoziție este un semieșec, deoarece toată lumea se aștepta să nu reușească această moțiune de cenzură și, într-un fel, poate și opoziția răsuflă puțin mai relaxată, cel puțin pentru perioada viitoare când nu va trebui să-și asume guvernarea. Cred că nimeni nu vrea să-și asume o guvernare pe timp de pandemie, deși este nevoie, dar din punct de vedere politic, cinic, cred că nimeni nu are interesul să fie la guvernare în aceste momente de criză medicală.”

Europa Liberă: Atât fruntașii PAS, cât și fruntașii Platformei Demnitate și Adevăr au spus că au avut mai multe întrevederi cu liderul democraților. Oricum, Partidul Democrat a ținut până în ultimul moment să spună că ei nu oferă voturi pentru această moțiune de cenzură, dar iată că și după eșec opoziția vrea totuși să-i convingă pe cei din Partidul Democrat să voteze. Credeți că o a doua tentativă ar avea mai multe șanse?

Mădălin Necșuțu: „Nu cred că chiar și o a doua tentativă ar avea mai multe șanse de reușită. Partidul Democrat, așa cum știm, este aripa care dorește să guverneze, dorește să fie la putere și dorește o alianță cu PSRM-ul.

Nu văd de ce ar renunța la aceste privilegii și ar trece în tabăra cealaltă, nu cred că o astfel de reușită va avea loc chiar și în cazul unui al doilea vot. Deci, cred că trebuie găsite voturile poate în altă parte, deși este dificil în această situație. Eu cred că PD nu vrea să iasă de la guvernare, nu are niciun interes și cred că nu va ieși în viitorul prea apropiat.”

Europa Liberă: Liderul democraților, Pavel Filip, a avut un discurs, așa cum e numit și în spațiul public – înflăcărat. Fostul premier a decis și chiar l-a făcut pe românul, știind bine că în alianță cu PSRM acest lucru pare nefiresc.

Mădălin Necșuțu: „Da. Vedem încă o dată, așa cum se întâmplă în pragul oricărei campanii electorale, și ne apropiem de prezidențiale, vedem o reactivare a acestui discurs geopolitic, de pro-rus, pro-român, pro-UE. Și Pavel Filip, fiind totuși un politician cu experiență, nu face rabat de la astfel de încercări, de la astfel de semnale timide cum că el este pro-român.

Am observat și la alți lideri ai opoziției, de exemplu, că încearcă să pedaleze pe această idee naționalistă și pro-românească la Chișinău...

Deci, nu este nimic nou. Pe de altă parte, vedem că și Rusia nu stă deoparte și începe să se amestece, chiar dacă ușor, pentru această perioadă în viața politică de la Chișinău. Au fost câteva semnale prin care Moscova a recunoscut că ar vrea să joace un rol de arbitru în politica de la Chișinău...”

Europa Liberă: Și de ce au întârziat reacții din partea Occidentului ca, eventual, să poată să medieze o posibilă criză politică?

Mădălin Necșuțu: „Occidentul întotdeauna are o poziție echidistantă, se implică undeva spre final, dacă este nevoie. Stilul Occidentului nu este de a se implica în campaniile electorale de la Chișinău, cel puțin nu foarte vocal și foarte la vedere. Sigur, există interese din partea Occidentului, nimeni nu le neagă, sunt acolo, dar stilul Occidentului nu este de a face valuri în timpul campaniei electorale și încearcă să păstreze această echidistanță față de scena politică de la Chișinău de fiecare dată.”

Europa Liberă: Teama opoziției e că guvernul condus de Ion Chicu nu va putea asigura alegeri libere, corecte, democratice și va plana acest scepticism din partea celor din opoziție și până la alegerile prezidențiale. Totuși, credeți că acest lucru a ajuns la urechea premierului și va asigura o bună desfășurare a campaniei electorale, a alegerilor?

Mădălin Necșuțu: „Guvernul Chicu din prima zi în care a fost învestit în funcție a avut rolul doar de a trece puterea socialiștilor până la campania electorală pentru prezidențiale. Este un guvern de sacrificiu, așa cum este expresia românească, este un guvern care trebuie să fie obedient intereselor președintelui Igor Dodon, care-și dorește un al doilea mandat prezidențial, așa că va face tot ce i se va cere din zona PSRM-ului și din zona prezidențială.

Faptul că umblă și se încearcă o modificare a Codului electoral în sensul ca observatorii, inclusiv cei internaționali, să aibă unele restricții în ceea ce privește monitorizarea acestui proces, și mă refer aici la accesul limitat la liste, mă refer aici la rapoartele care nu mai pot fi întocmite și, în general, la mai multe aspecte din amendarea Codului electoral care ridică mari semne de întrebare privind intențiile guvernului și ale președintelui de a avea alegeri libere și democratice la Chișinău.

Eu cred că a fost un joc de sumă nulă, nimeni nu s-a așteptat să aibă prea multă reușită această moțiune de cenzură...

Practic am văzut și poziția ambasadorului moldovean la Moscova, care a ieșit zilele trecute cu o declarație foarte interesantă despre modificarea în Republica Moldova a Constituției în sensul în care a fost modificată în Rusia. Iar vedem o serie de mișcări centrifuge care ne pun pe gânduri vizavi de ce s-ar putea întâmpla la viitoarele alegeri prezidențiale din punctul de vedere al corectitudinii.”

Europa Liberă: Și scurt pe doi, cine a câștigat și cine a pierdut în urma eșecului acestei moțiuni?

Mădălin Necșuțu: „Eu cred că a fost un joc de sumă nulă, nimeni nu s-a așteptat să aibă prea multă reușită această moțiune de cenzură. Opoziția sigur a bifat un act politic care era necesar, cel puțin de amendarea atitudinii și a gestionării defectuoase a Guvernului Chicu pe timp de criză, iar cealaltă parte, Guvernul Chicu a arătat în sens simbolic că, chiar dacă vreți ca eu să plec și cabinetul meu, nu puteți să o faceți atât timp cât nu aveți majoritate în parlament și încă am susținerea de a face ceea ce cred eu de cuviință în această perioadă foarte grea pentru Republica Moldova. Deci, cred că per total a fost un joc de sumă nulă.”

XS
SM
MD
LG