/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 786: Sânge la Dnipro, avertizare de rang înalt și sprijin G7. Zelenski: „Trebuie să înfrângem teroarea”

/VIDEO/ Fără colhoz și fără bani. Locuitorii din Baraboi se plâng că doi foști primari le-ar fi vândut bunurile

missing
23 iulie 2020, ora 23:10

Au muncit toată viața în colhoz, iar acum s-au ales doar cu câțiva lei pentru cota valorică. Locuitorii din satul Baraboi, raionul Dondușeni, se plâng că, după destrămarea colhozului, doi foști primari ar fi vândut bunurile moștenite de către săteni, fără acordul lor. Contabila gospodăriei țărănești spune însă că banii sunt în safeu. Iar unul dintre foștii primari, Andrei Țurcanu, susține că actualul edil încearcă să se răzbune astfel, pentru un conflict mai vechi. Primarul localității nu a răspuns la telefon pentru o reacție.

Acum patru ani, fostul primar Andrei Țurcanu, deținând funcția de președinte al Comisiei de repartizare a cotelor valorice, a vândut 150 de ovine contra sumei de 150 de mii de lei. Cotașii spun că nu au primit niciun ban în urma acestei tranzacții și au depus o plângere la Inspectoratul de Poliție Dondușeni.

„Fostul primar Andrei Țurcanu o scos oile din ocol, de parcă ar fi cioban. Parcă dna Valentina a spus la adunare că banii sunt la ea în safeu”. 

„S-a distrus ferma de porci, unde sunt banii? S-a distrus grajdul cu cai, nu sunt banii. Cine se folosește de bani?

Valentina Lazarenco se plânge că a primit doar patru lei pentru cota valorică a soțului.

„În ziua de azi nicio pâine nu poți să o cumperi cu patru lei. Să-i dau patru lei și să-mi dea înapoi banii. Să văd, va trăi el cu patru lei sau eu cu banii lui?, spune femeia.

Angela Mîțu povestește că, după destrămarea colhozului, și-a dat terenul în arendă fostului primar, omul de afaceri Constantin Cojocari. De aproape trei decenii, nu a văzut nici plata pentru arendă și nici titlu pentru pământ. Și o altă locuitoare din Baraboi spune că s-a ales cu o pensie mizeră, după ce a muncit aproape 30 de ani ca mulgătoare la ferma de vaci din sat.

„Am ieșit la pensie cu 425 de lei. Uitați-vă, mie îmi tremură genunchii, îmi trebuie două operații. De unde să iau 120 de mii”.

„Au fost undeva peste 50 de mașini, camioane, 90 de tractoare, șapte-opt combine. Era colhoz milionar, bogat. Au vândut totul în dreapta și în stânga. Pe ascuns, nimeni nu știa despre aceasta. Până la urmă, oamenii au rămas goi”.

Fostul primar, Constantin Cojocari, nu a răspuns la telefon pentru a comenta acuzațiile sătenilor. În schimb, contabila gospodăriei țărănești susține că banii câștigați de pe urma vânzării oilor sunt în safeu și vor fi împărțiți cotașilor, după ce vor fi identificați toți moștenitorii.

„Da, oile le-am vândut din motiv că nu aveam muncitori la ferma de oi. Am propus să facem ceva în sat și domnul primar a spus că aceștia sunt banii oamenilor, eu nu vreau să pun mâna pe ei”, a spus contabila Valentina Elpujan.

Andrei Țurcanu, un alt fost primar acuzat că ar fi vândut bunurile locuitorilor din Baraboi, susține că actualul edil, Leonid Cotorcea, manipulează cu oamenii, încercând astfel să se răzbune pentru un conflict mai vechi.

„El a încercat să ia cota valorică sub primărie. Eu cunosc ce prevede Regulamentul. Primăria nu poate să gestioneze un bun, care nu este al ei. Am atacat la Cancelarie, care i-au obligat să anuleze decizia respectivă”, a spus Andrei Țurcanu, fost primar din satul Baraboi.

Am încercat să discutăm cu actualul primar al satului Baraboi, Leonid Cotorcea, dar nu au răspuns la telefon.

 

 

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram