Cinci oameni, printre care patru lucrători umanitari, executaţi de către combatanţi islamişti în nord-estul Nigeriei

Combatanţi islamişti din nord-estul Nigeriei au executat patru lucrători umanitari şi un ofiţer din domeniul securităţii, scrie Reuters, după ce a intrat în posesia unui videoclip care ar conține scena execuției.

Foto: Naija News

Organizaţiile nonguvernamentale Comitetul Internaţional de Salvare (IRC) şi Acţiune împotriva Foametei au confirmat într-un comunicat execuţiile colegilor lor şi altor lucrători umanitari.

Cele două ONG-uri au condamnat aceste fapte.

O înregistrare video în care ostaticii îşi spun identitatea a fost difuzată luna trecută de către combatanţii islamişti.

Aceste execuţii subliniază riscul cu care se confruntă lucrătorii umanitari în regiune, teatrul de zece ani al unui conflict cu gruparea Boko Haram, aliata regională a grupării jihadiste Statul Islamic (SI), care a provocat una dintre cele mai grave crize umanitare din lume.

„Voi lucrați pentru organizații infidele, lucrați pentru ca acestea să-și îndeplinească misiunile, dar lor nu le pasă de situația voastră”, a declarat un bărbat mascat în videoclip, în timp ce se afla în spatele celor cinci prizonieri cu ochii legați și îngenuncheați în rând.

„Acesta este motivul pentru care ori de câte ori sunteți răpiți, organizațiile respective nu arată nicio formă de îngrijorare”, a declarat unul dintre combatanți, înainte ca prizonierii să fie executați.

De când militarii nigerieni s-au retras în orașele de garnizoană pe care le numesc „super-lagăre”, nord-estul țării a devenit extrem de periculos pentru mulți civili, lăsând neprotejate drumuri majore, o mare parte din mediul rural și orașe mai mici.


Pub