Economia, afectată de criză: Cum au avut de suferit veniturile la Buget, comerțul extern, transportul de pasageri și piețele imobiliară, valutară și auto pe timp de pandemie

Toată lumea se întreabă care sunt efectele economice ale crizei din 2020, cauzată de pandemia de coronavirus. În aces sens, expertul economic Veaceslav Ioniță a decis să ofere, într-un singur articol, toată informația disponibilă la acest subiect.

Foto: poza simbol

Expertul în politici economice al IDIS Viitorul a structurat pe aspecte efectele crizei economice, care a afectat Republica Moldova în acest an

1. Portofoliul de credite bancare după o scădere din aprilie-mai în luna Iunie a crescut cu 570 milioane lei.

Astfel, potrivit expertului, piața creditelor bancare a fost cel mai puțin afectată de criză și cel mai rapid a început să-și recupereze pierderile. În lunile aprilie și mai, soldul creditelor în băncile comerciale din Republica Moldova a scăzut cu 1,1 miliarde de lei, iar în luna iunie deja a recuperat jumătate din cădere, înregistrând o creștere de 570 de milioane de lei. Pentru analiza precedentă apăsați aici.

O atenție deosebită merită evoluția creditelor oferite persoanelor fizice, care practică activități antreprenoriale. În prima jumătate a anului 2020, volumul lor a crescut cu 184 de milioane de lei și a ajuns, în luna iunie, la aproape un miliard de lei, maxima din ultimii patru ani. Aceste tipuri de credite, spune expertul IDIS Viitorul, în 2014 constituiau 1,9 miliarde de lei, dar după criza din 2014 s-au redus până la 700 de milioane de lei la finele anului 2017. În ultimii cinci ani, băncile au creditat masiv persoanele fizice, însă această creditare a fost îndreptată spre credite imobiliare și credite de consum și mai puțin pentru afaceri.

2. Veniturile Bugetului Public în primele 3 luni de criză au fost cu 3 miliarde lei mai mici decât s-a anticipat inițial la elaborarea bugetului.

Cel mai mult, Bugetul Public a suferit în luna aprilie, când încasările au fost cu 30,7% mai mici decât în 2019, iar veniturile sau redus cu un miliard de lei. La rectificarea Bugetului, Guvernul anticipa o reducere de venituri cu circa 7 miliarde lei față de planificările inițiale, dintre care 3 miliarde lei deja au scăzut în lunile martie-mai.

În primele 2 luni ale anului, veniturile Bugetului Public au crescut peste așteptările Guvernului, drept consecință, doar din impozite și taxe au fost obținute 590 milioane lei în plus față de prognoza inițială. Însă aceste supra venituri din ianuarie-februarie nu salvează nici pe departe situația dificilă în care s-a pomenit Bugetul Public, Guvernul și noi toți. În prezent Bugetul Public este extrem de vulnerabil la capitolul venituri, cheltuielile bugetare sunt cu 18 miliarde lei mai mari decât veniturile posibile din acest an și fără un suport financiar extern este imposibil de onorat toate obligațiile bugetare asumate de Guvern, susține Ioniță.

3. Comerțul extern a Moldovei în lunile martie-mai a scăzut cu 26,2% față de perioada similară a anului trecut.

Astfel, potrivit expertului, scăderea a constituit 582 milioane USD față de perioada similară a anului 2019. Volumul total al comerțului extern a scăzut de la 2,2 miliarde USD în 2019 la 1,5 miliarde USD în 2020.

Cel mai mult au fost afectate importurile, care s-au redus cu 414 milioane USD sau 27,1%. Exporturile în cele 3 luni de criză au scăzut cu 168 milioane USD sau 24,5% mai puțin față de aceeași perioadă a anului precedent. Cel mai mult au scăzut exporturile spre țările UE, care în această perioadă s-au redus cu 127 milioane USD.

4. Transportul de pasageri în primele 3 luni de criză s-a redus de 4,5 ori față de perioada similară a anului trecut.

Una din cele mai afectate ramuri ale economiei naționale în perioada de criză a fost și rămâne transportul de pasageri, susține Veaceslav Ioniță. Cele mai mari pierderi au fost înregistrate în luna aprilie, când au fost transportați de 15 ori mai puțin pasageri decât în anul 2019. Această reducere este una fără precedent în istoria Moldovei.

În această perioadă, transportul aerian a suferit cel mai mult, el s-a redus de 5,7 ori față de perioada similară a anului trecut.

Transportul auto, care este și cel mai mare ca volum în această perioadă s-a redus de 4 ori, însă spre deosebire de cel aerian, este în cea mai mare parte format din companii autohtone. Din acest motiv, transportatorii auto sunt ramura autohtonă cel mai puternic afectată de criză. Este remarcabil faptul că în perioada carantinei, o parte considerabilă de pasageri au venit în Moldova fie prin intermediul firmelor străine fie prin intermediul transportatorilor iliciți. În acest context, autoritățile statului trebuie să investigheze situația și să depisteze cine se face vinovat de excluderea companiilor autohtone de la transportul internațional de pasageri pe perioadă de criză.

5. Piața imobiliară în trimestrul II a scăzut cu 36% față de perioada similară a anului 2019, fiind la nivelul de 4,1 mii tranzacții. Potrivit expertului Veaceslav Ioniță, aceasta este valoarea minimă din ultimii 3 ani, iar piața imobiliară nu atât a scăzut, cât a revenit la parametrii obișnuiți de până la bumul imobiliar din 2018-2019.

În același context, reducerea numărului de tranzacții a influențat și creditele ipotecare. Astfel, în trimestrul II au fost procurate 1,2 mii apartamente prin ipotecă, de 2,3 ori mai puțin decât în perioada similară a anului trecut. Procurarea prin ipotecă a atins nivelul minim din ultimii 4 ani.

6. Piața auto în 4 luni de criză (martie-iunie 2020) a scăzut cu 34% față de perioada similară a anului 2019.

Astfel în perioada martie-iunie au fost înregistrate 6.799 automobile sau cu 3.499 mai puține decât în perioada similară din 2019.

Din punct de vedere financiar în 4 luni de epidemie, vânzările oficiale au scăzut estimativ cu 1,2 miliarde lei, de la 3,7 miliarde lei în 2019 la doar 2,5 miliarde lei în 2020.

7. Piața valutară în două luni de criză (aprilie-mai) s-a contractat cu 42% față de perioada similară de anul trecut.

Valoarea este una maximă în istoria țării, constituind mult mai mult decât a fost în criza din anul 2015, când într-o astfel de perioadă, piața valutară s-a redus cu 31%.

Rulajul total al pieței valutare a scăzut cu 543 de milioane de dolari, de la 1,277 de milioane de dolari în 2019 la 734 de milioane de dolari în 2020. Rulajul pieței din lunile aprilie și mai 2020 a fost cel mai mic din ultimii opt ani, de când Banca Națională a Moldovei publică datele lunare. Ultima dată așa rulaje mici au fost, cel mai probabil, tocmai în anul 2010, estimează expertul.


Pub