„Imaginea femeii în afişul sovietic” - o expoziție inedită va putea fi admirată la Muzeul Național de Istorie a Moldovei începând cu 1 august

Începând cu 1 august 2020, la Muzeul Național de Istorie a Moldovei se va deschide expoziția tematică „Imaginea femeii în afişul sovietic”, un rezultat al cercetării şi valorificării colecţiei de afişe sovietice din patrimoniul Muzeului Naţional de Istorie a Moldovei. Vizitatorii vor putea admira expoziția până la data de 25 octombrie 2020, în Sala 1 de la parterul muzeului.

Foto: Fest.md

„Prin această expoziţie nu intenţionăm o rescriere sau retrăire a istoriei. Urmărim reamintirea unor timpuri de tristă faimă și ne propunem să oprim pentru câteva momente microfilmul timpului, pentru o prezentare de ansamblu a imaginii femeii în afişul sovietic. Aceste afişe reflectă istoria mai multor generaţii şi pot fi considerate parte din viaţa lor. Acceptate sau nu, privite cu înțelegere sau cu indiferenţă, ele sunt mărturie a acelor timpuri, aparţinând unui regim politic care ne-a influenţat destinul, tulburând până şi cursul istoriei”, spun reprezentanții muzeului.

Cronologic, expoziţia cuprinde perioada anilor 1920 -1985, cel mai vechi afiş datând din anul 1920 şi reflectă, sugestiv, statutul și activitatea femeilor după revoluţia bolşevică din 1917.

Autoritățile au văzut în afiş un instrument eficient pentru mobilizarea maselor care nu ştiau să scrie şi să citească. Astăzi, privind aceste afişe, este uşor să ne imaginăm că producţia de afişe în secolul XX era extrem de intensă. Etalat pe ziduri şi panouri, pe stâlpi amenajaţi special în locuri frecventate, afişul participa activ la spectacolul vizual al străzii. El chema, atrăgea, convingea şi milita în favoarea unui mesaj bine precizat. Autorii foloseau texte sau sloganuri accesibile şi un design cu mare impact, bazate pe reprezentări figurative sau abstracte de femei din clasa muncitoare sau ţărănească.

„Imaginea femeii în afişul sovietic” / Sursa:Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei


Pub