(doc) Conceptul privind comerţul ambulant în capitală, votat. Proiectul prevede limitarea numărului de gherete și stabilirea unui design comun

Conceptul privind desfăşurarea comerţului ambulant stradal în capitală, elaborat de către executivul primăriei, a fost votat astăzi în CMC, de către majoritatea consilierilor prezenţi în sală. Proiectul are mai multe obiective printre care limitarea numărului de unități de comerț ambulant stradal, licitarea publică a amplasamentelor pentru unitățile de comerț ambulant stradal, stabilirea unor cerințe de design a unităților ș.a.

Foto: facebook/IonCeban

Conceptul privind desfăşurarea comerţului ambulant stradal în capitală este un document care stabilește o formulă de amplasare a gheretelor în capitală, dar şi taxele care urmează să fie achitate municipalităţii de către proprietari. În așa fel pe străzile orașului nu va mai fi haus, potrivit primarului Ion Ceban.

„Este un document important și a fost consultat public, iar în final s-au luat în considerație toate solicitările şi propunerile care au parvenit”, spune edilul capitalei.

Dacă înainte proprietarii de gherete plăteau 100 – 150 de lei lunar, pentru un metru pătrat, acum această taxă urmează să aibă o altă medie de calcul. Conceptul vine să reglementeze și aspectul vizual și arhitectural, iar agenţii economici care îşi vor desfăşura activitatea în acest domeniu, vor fi selectaţi prin procedura de licitaţie, care se va desfăşura în două etape.

Conceptul prevede și două etape de tranziție, și anume

„Mai întâi conceptul și regulamentul privind desfăşurarea comerţului ambulant stradal în capitală, vor fi aplicate pe străzile principale, după care pe străzile secundare din sectoare”, mai scrie Ion Ceban.

De la începutul acestui an de pe străzile capitalei au fost evacuate în jur de 600 de gherete amplasate ilegal, iar cele instalate recent, pentru perioada estivală, vor fi scoase în octombrie.


Pub