Principală  —  IMPORTANTE   —   Un nou studiu arată că…

Un nou studiu arată că vaccinul de la Oxford declanșează răspuns imun la Covid-19

Foto: newsbengal.com

O echipă de oameni de știință de la Institutul Jenner de la Universitatea Oxford și Grupul de vaccinuri din Oxford a făcut următorul pas către descoperirea unui vaccin sigur, eficient și accesibil împotriva coronavirusului. Noul studiu dezvăluie că vaccinul contra coronavirusului produce un răspuns imun puternic.

Studiile care au implicat 1.077 de persoane au arătat că vaccinul a dus la crearea de anticorpi și celule T care pot lupta împotriva coronavirusului. Descoperirile sunt extrem de promițătoare, dar este încă prea curând de anunțat dacă acest lucru este suficient pentru a oferi protecție totală. Astfel, în curând peste 10.000 de persoane vor participa la următoarea etapă a testării din Marea Britanie.

Autorităţile medicale britanice au comandat deja 100 de milioane de doze ale potenţialului vaccin. Vaccinul, denumit tehnic ChAdOx1 nCoV-19, este dezvoltat într-un ritm fără precedent. A fost produs pe baza unui virus supus procedurilor de inginerie genetică şi care poate cauza răceli la cimpanzei. Virusul a fost modificat astfel încât să nu se poată transmite la oameni şi să fie asemănător cu noul coronavirus. În acest fel, sistemul imunitar se poate activa pentru a contracara coronavirusul.

Kate Bingham, președinta Unității pentru Vaccinuri din Marea Britanie, a declarat: „Marea Britanie are norocul de a avea academicieni de excepție care lucrează alături de echipa globală AstraZeneca. Acest parteneriat lucrează cu o viteză excepțională pentru a demonstra siguranța și eficacitatea clinică a vaccinului antihadox în protejarea oamenilor împotriva infecției cu COVID-19.’’

Pe moment nu există vaccinuri aprobate pentru COVID-19, însă Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a indicat că posibilul vaccin produs de AstraZeneca în colaborare cu Universitatea Oxford este unul dintre candidaţii importanţi.