Turist în Moldova: Lalova, Rezina

Localitatea Lalova din raionul Rezina a devenit faimoasă în rândul turiștilor de mai mulți ani. În mare parte datorită pensiunii Hanul lui Hanganu, care se află pe malul râului Nistru. Faima localității și cea a pensiunii s-au contopit într-atât, încât atunci când culegi denumirea localității, Google îți oferă neapărat și denumirea pensiunii. Potrivit localnicilor, Lalova este satul unde peisajele de poveste îți mângâie privirea. Este unul din puținele locuri ideale pentru ca să prinzi aripi și să zbori cu parapanta deasupra  bătrânului Nistru. Este localitatea unde gospodinele se întrec în a face renumitele sărmăluțe pitice și locul unde poți să guști din prunele în vin roșu de Lalova. 

Unde este și cum ajungi

Lalova se află la o 104 kilometri de Chișinău. Localitatea este situată în partea de sud–est a raionului, pe malul râului Nistru. De la Gara Chișinău există curse regulate spre sat. Călătoria ține aproximativ 2 ore. Prețul unui bilet este în jur 70 de lei.

Ce oferă și cât costă

Pensiunea turistica Hanul lui Hanganu aparține familiei Hanganu, Emilia și Sergiu. Pensiunea are 28 de locuri de cazare, fiecare cameră are baie, aer condiționat și tot necesarul pentru un confort pe măsură. În plus, aici ai posibilitatea să te cazezi și în casa veche unde sunt șapte odăi. Acestea sunt făcute în aspect rustic cu elemente arhaice și decor în stil tradițional. Tot aici poți închiria și una din cele două băști tradiționale. Pentru cei care nu știu ce înseamnă bașcă, Sergiu Hanganu ne-a explicat: „băștile sunt probabil primele încăperi locuibile de la noi. Acestea erau făcute de obicei în stâncă, pe malul râurilor, ascunse de ochii lumii, sub formă de beci, cu arcă. Era încăperea unde era și lejanca și intrarea în beci, se țineau și animalele. Din stâncă ieșea numai hogeagul. Vara sunt răcoroase, iarna sunt calde”. Proprietarul hanului ne-a spus că acestea sunt foarte solicitate în rândul oaspeților. La Hanul lui Hanganu mai ai o opțiune – poți dormi în fâneață. Aceasta este amenajată special pentru cei care vor să doarmă în mirosul ierburilor cosite și să audă curgând la vale bătrânul Nistru. Pensiunea are 3 terase, parcare, saună, livadă, vie și prisacă.

Hanul lui Hanganu a devenit faimoasă în rândul turiștilor și datorită bucatelor tradiţionale moldoveneşti – răcituri, plăcinţele la cuptor, zeamă de găină – sunt doar câteva opțiuni din meniul oferit aici. Dar totuși specialitatea casei sunt sărmăluţele pitice, împletite aici. Gospodinele le fac atât de mici, încât încap cinci într-o furculiță. Da, tot aici ți se va propune să guști din renumitele prune în vin roșu de Lalova cu gust dulce-acrișor.

„Costurile la pensiune încep de la 600 lei pentru o cameră de două persoane cu micul dejun inclus”, ne-a spus Sergiu. Totodată, el a precizat că sunt camere și de 800 lei și o mie de lei, prețul la fel incluzând micul dejun. „Aceasta nu înseamnă că în camere diferă tare comoditățile. De exemplu, camerele cu 600 lei sunt cu vederea spre Nistru. Am făcut prețuri sociale ca oamenii să poată veni să se odihnească la noi”, a adăugat el. Prețurile sunt valabile pentru zilele luni-joi. Vineri, sâmbătă și duminică prețurile sunt mai mari pentru că există mai multă lume.  

Locuri frumoase de văzut

Dacă ai ajuns la Hanul lui Hanganu, să știi că neapărat ar trebui să faci o excursie prin satul pitoresc de pe malul bătrânului Nistru, unde, un lucru mai puțin obișnuit, sunt două biserici cu hramuri diferite. În plus, la pensiune sunt organizate excursii la mănăstirile și cascadele Saharna sau Țîpova, unde vei descoperi locuri minunate și pline de mister. De exemplu, cu barca până la mănăstirea Țîpova vei ajunge în 15-20 minute, la mănăstirea Saharna vei ajunge cu barca în jumate de oră. 

Sergiu Hanganu ne-a spus că, la solicitarea oaspeților, pot fi organizate excursii prin împrejurimi. „Am avut câțiva turiști din Polonia, care au dorit să meargă spre Soroca, dar nu pe un itinerar obișnuit, ci prin satele unde au locuit cândva mulți polonezi și care au fost pomenite în niște romane istorice. A fost captivant pentru toți”, a povestit el. La pensiune se găsesc toate cele necesare pentru amatorii de pescuit, iar proprietarul hanului îți va da îndrumările spre locurile cu mult pește. Lalova este şi unul dintre puţinele locuri ideale pentru practicarea parapantismului.

Ce spun localnicii/oamenii care au fost

„Liniște, curățenie. Zona voastră Țipova- Lalova, locul meu de suflet din Moldova”

„Hanul lui Hanganu este locul pentru refugiu a fiecărui om îndrăgostit de tot ce este frumos!”

„E o poveste….am avut şi eu ocazia să calc pe acest loc de rai…..zeama, pâinea de casă, farfuriile alea din lut cu inițiale, toate te duc departe de rutina de zi de zi, dar de chiperii iuți nu voi uita niciodată, ba mai mult decât atât am mai cerut o porție. Cu siguranță vom reveni”

„O bucată de rai….Hanul lui Hanganu”

„Recomand în special pentru copii moldovenilor din diaspora. Hanul lui Hanganu este un muzeu în aer liber unde copiii noștri pot cunoaște cine sunt și de unde au pornit”

„Bucatele Doamnei Emilia merită toate 10 stele Michelin (păcat ca nu sunt atâtea”, sunt câteva din recenziile persoanelor care au vizitat pensiunea.

Foto: Facebook/Hanul lui Hanganu

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.