Aprobarea și aplicarea Ghidului de design al străzilor municipiului Chișinău

   2676

Municipiul Chișinău are aprobat un ghid de design al străzilor. Documentul reprezintă un set de recomandări și bune practici pentru restabilirea arterelor de circulație din oraș în calitate de spații publice, care oferă cetățenilor posibilitatea de a utiliza toate modalitățile de deplasare, inclusiv mersul pe jos, în confort și siguranță.

O decizie în acest sens a fost votată recent de Consiliul municipal Chișinău. Documentul este adresat funcționarilor municipali, planificatori, proiectanți urbaniști și grupuri civile. 

Ghidul de design al străzilor își propune a fi un instrument care să ajute atât autoritățile locale, cât și investitorii publici și privați să proiecteze și să construiască străzi/spații publice sigure, comode și plăcute, în funcție de necesitățile cetățenilor. 

Documentul de politici identifică 5 domenii de bază pentru a analiza abordarea integrată față de străzi: mobilitatea și accesul, designul elementelor stradale, strategia verde, programarea și redarea caracterului specific al străzii, precum și acțiuni imediate și planificare pe termen mai lung.

Viziunea Ghidului este focusată pe restabilirea străzilor în calitate de spații publice care oferă cetățenilor posibilitatea de a utiliza toate modurile de deplasare, inclusiv mersul pe jos în siguranță și confort.

În context, primarul general, Ion Ceban, a declarat că documentul reflectă recomandările și practicile contemporane de design stradal, aplicate în orașele europene, dar și în întreaga lume. „Străzile capitalei, ca parte a spațiului public, trebuie să fie mai accesibile oamenilor, mai moderne și mai dezvoltate, iar noul document de planificare urbană reprezintă un instrument pentru obținerea acestor rezultate", a mai menționat primarul.  

Conform prevederilor deciziei CMC privind aprobarea și aplicarea Ghidului de design al străzilor, Direcția generală transport public și căi de comunicație, Direcția generală locativ-comunală și amenajare și, după caz, subdiviziunile structural din subordine, vor pune în aplicare, în mod prioritar prezentul Ghid, la elaborarea și aprobarea proiectelor de infrastructură și amenajarea spațiilor. Totodată, Direcția generală arhitectură, urbanism și relații funciare va asigura aplicarea normelor prezentului Ghid, la elaborarea documentației de infrastructură (PUZ, PUD) și la emiterea actelor permisive.

Proiectul de document a fost realizat grație suportului oferit de PNUD Moldova pentru Primăria Chișinău în cadrul proiectului „Orașe verzi durabile pentru Moldova".