21:50:37 25.04.2024
Stiri

Chișinăul ar putea pierde un teren de 62 de ari: Fracțiunea PAS din CMC solicită o anchetă de serviciu pe numele arhitectului-șef Svetlana Dogotaru privind eliberarea ilegală a certificatelor de urbanism

Actualitate 23.07.2020 18:15 Vizualizări2584 Autor: Ziarul National
Chișinăul ar putea pierde un teren de 62 de ari: Fracțiunea PAS din CMC solicită o anchetă de serviciu pe numele arhitectului-șef Svetlana Dogotaru privind eliberarea ilegală a certificatelor de urbanism


Municipiul Chișinău ar putea pierde un teren de 62 de ari, a avertizat astăzi, 23 iulie, în cadrul ședinței Consiliului Municipal, consilierul fracțiunii PAS, Roman Cojuhari. Potrivit lui, responsabilă de acest lucru ar fi șefa Direcției Generale Arhitectură Urbanism și Relații Funciare, Svetlana Dogotaru. Consilierul PAS a solicitat începerea unei anchete de serviciu pe numele acesteia pentru gravele încălcări admise.

Roman Cojuhari a precizat că schema la care Svetlana Dogotaru a devenit complice este una simplă: darea în arendă a unui teren municipal la un preț redus, construirea unui complex locativ pe terenul arendat și în final privatizarea acestui teren. Consilierul PAS a ajuns la concluzia că prin astfel de scheme au fost privatizate zeci de hectare de teren municipal, iar bugetul orașului Chișinău a fost prejudiciat cu zeci de milioane de lei.



„În anul 2005, un teren de pe șoseaua Hâncești 140/1 a fost dat în gestiunea Întreprinderii Municipale Prim Trans. În anul 2014, prin decizia Consiliului municipal un depozit de 492 de m2 de pe acest teren a fost privatizat de către firma TCI Prim SRL. În 2015, fără acordul și înștiințarea Întreprinderii Municipale, pentru un depozit de 492 m2, tot TCI Prim SRL a privatizat și terenul aferent de 44 de ari, care depășește de opt ori suprafața ocupată de depozitul propriu-zis și căile de acces către acesta. Mai mult de atât, tot în anul 2015, prin Decizia Consiliului municipal, terenul alăturat cu numărul cadastral 0100217442, proprietate municipală cu suprafața de 62 de ari a fost dat în arendă aceleiași companii, TCI Prim SRL”, a declarat consilierul PAS, Roman Cojuhari.

În același timp, Legea privind autorizarea executării lucrărilor de construcție stipulează expres că la eliberarea certificatului de urbanism se va prezenta acordul autentificat notarial al coproprietarilor de imobil/teren ale căror interese pot fi afectate nemijlocit în procesul executării lucrărilor de construcție şi în perioada exploatării obiectului construit. Or, în condițiile în care proprietarul terenului este municipiul Chișinău, un astfel de acord nu a fost emis.

Alesul local a mai punctat că, deși există o interdicție expresă a legislației care interzice eliberarea unor acte permisive de urbanism pentru proiectarea și construcția pe terenuri arendate, Svetlana Dogotaru, în calitate de șef al Direcției Generale Arhitectură, Urbanism și Relații Funciare, a emis un certificat de urbanism pentru proiectarea unui complex de blocuri cu nouă etaje, amplasat pe cele două terenuri (teren proprietate privată cu numărul cadastral 0100217441 și teren proprietate municipală cu numărul cadastral 0100217442). Acest certificat, odată pus în aplicare, va permite construcția unui bloc de peste 9 etaje pe un teren municipal, cu privatizarea acestuia la preț normativ ulterior.

Reieșind din cele menționate mai sus, fracțiunea PAS din cadrul Consiliului municipal îi solicită primarului general anularea Certificatului de Urbanism și începerea unei anchete de serviciu pe numele Svetlanei Dogotaru pentru încălcările admise.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md