Linkuri accesibilitate

Fotbal și coronavirus


Procesul de dezinfectare a mingilor înainte de un meci de fotbal
Procesul de dezinfectare a mingilor înainte de un meci de fotbal

Jurnalul de corespondent este semnat de profesorul de la Iași, Alexandru Călinescu.

Parcă n-ar fi fost destule bolile de care suferă fotbalul românesc, iată-l atins și de coronavirus. Victime – o echipă de la vârful clasamentului, chiar campioana en-titre, CFR Cluj, și una de la coada lui, Dinamo București care – după toate aparențele – nu mai are nici un jucător sănătos. La Cluj, printre cele câteva persoane contaminate, se află însuși antrenorul Dan Petrescu, fost cunoscut internațional. Nu sunt singurele cluburi care se confruntă cu pandemia dar nici o altă echipă românească nu a fost pusă în situația de a nu avea cu cine intra pe teren. Lucrurile sunt cu atât mai complicate cu cât atât bătălia pentru locul întâi cât și lupta pentru evitarea retrogradării, în cazul lui Dinamo, vor fi, inevitabil, afectate.

Federația din România a decis reluarea campionatului invocând o directivă a instanțelor europene...

Într-adevăr, campionatele din Anglia, Germania, Spania, Italia s-au încheiat ori sunt pe cale să se încheie, toate meciurile jucându-se fără spectatori. Excepție face Franța. Ca ministru al sporturilor, Roxana Mărăcineanu s-a opus categoric reluării campionatului, reușind să nemulțumească pe toată lumea. A avut chiar un conflict deschis cu Jean-Michel Aulas, important om de afaceri și președinte al clubului Olympique Lyon, personalitate respectată în lumea fotbalului. Decizia Roxanei Mărăcineanu dezavantajează, în mod evident, cele două echipe franceze angajate în Liga Campionilor, Paris Saint-Germain și Olympique Lyon: ele vor avea la activ doar câteva meciuri amicale în timp ce adversarele lor vin din campionate puternice, unde și-au jucat șansele până la capăt.

Din fericire – sau din nefericire, depinde ce unghi de vedere adoptăm – fotbalul românesc nu-și pune astfel de probleme, calificarea în fazele superioare ale competițiilor europene fiind de domeniul amintirilor. Ceea ce nu înseamnă că nu ne dorim ca acest campionat să se încheie, în condiții acceptabile, și să revenim cât mai curând la normalitate. O normalitate care, deocamdată - și mă refer nu doar la fotbal - este, în România, situată într-un orizont de așteptare destul de cețos.

Previous Next

XS
SM
MD
LG