(doc) Ghidul de design al străzilor municipiului Chișinău a fost aprobat de CMC

DSC_4755-920×610

Consiliul municipal Chișinău, în număr de 47 de consilieri, a aprobat astăzi Ghidul de design al străzilor, care prevede un set de recomandări și bune practici pentru restabilirea arterelor de circulație din oraș în calitate de spații publice, care oferă cetățenilor posibilitatea de a utiliza toate modalitățile de deplasare, inclusiv mersul pe jos, în confort și siguranță.

Ghidul de design al străzilor își propune a fi un instrument care să ajute atât autoritățile locale, cât și investitorii publici și privați să proiecteze și să construiască străzi/spații publice sigure, comode și plăcute, în funcție de necesitățile cetățenilor.

Documentul de politici identifică cinci domenii de bază pentru a analiza abordarea integrată față de străzi: mobilitatea și accesul, designul elementelor stradale, strategia verde, programarea și redarea caracterului specific al străzii, precum și acțiuni imediate și planificare pe termen mai lung.

Viziunea ghidului este focusată pe restabilirea străzilor în calitate de spații publice care oferă cetățenilor posibilitatea de a utiliza toate modurile de deplasare, inclusiv mersul pe jos în siguranță și confort.

Conform prevederilor deciziei CMC privind aprobarea și aplicarea ghidului de design al străzilor, Direcția generală transport public și căi de comunicație, Direcția generală locativ-comunală și amenajare și, după caz, subdiviziunile structurale din subordine vor pune în aplicare, în mod prioritar, prezentul ghid la elaborarea și aprobarea proiectelor de infrastructură și amenajare a spațiilor. Totodată, Direcția generală arhitectură, urbanism și relații funciare va asigura aplicarea normelor prezentului ghid la elaborarea documentației de infrastructură (PUZ, PUD) și la emiterea actelor permisive.

Acest ghid este un rezultat al ajutorului oferit de PNUD Moldova pentru Primăria municipiului Chișinău în cadrul proiectului „Orașe verzi durabile pentru Moldova” – un proiect comun de stimulare a investițiilor pentru dezvoltarea urbană ecologică cu emisii reduse de carbon prin încurajarea inovațiilor, planificării participative și parteneriatelor dintre sectorul public și privat.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente