Continentul african urmează să se desfacă în două. Cercetătorii prognozează apariția unui nou ocean

200716-the-rift-ethiopia-ac-1056p_6c4851e26f32f885d6e2f864bee306cb.fit-2000w

De-a lungul timpului, continentul african a stârnit interesul oamenilor de știință datorită mișcărilor tectonice care s-au înregistrat în zonă în ultimele decenii. Mai nou, oamenii de știință au descoperit o fisură cu o lungime de 56 de kilometri în deșertul etiopian, chestiune care ar putea provoca desfacerea continentului în două, scrie nbcnews.com.

Imaginile obținute prin satelit i-ar putea ajuta pe cercetători să înțeleagă mai bine fenomenul care ar putea da naștere treptată unui nou ocean în această zonă unică din punct de vedere geologic.

nbcnews.com

„Acesta este singurul loc de pe Pământ unde putem studia modul în care plăcile tectonice se mișcă creând o fisură oceanică”, a declarat Christopher Moore, specialist din cadrul Universității din Leeds din Regatul Unit. El a utilizat un radar specializat pentru a monitoriza activitatea vulcanică din Africa de Est care declanșează destrămarea continentului.

Continentul african este situat în vârful a trei plăci tectonice care se îndepărtează una de cealaltă. Această mișcare reprezintă un proces geologic complex, iar acest lucru se datorează faptului că cele trei plăci se deplasează cu viteze diferite.

Conform măsurătorilor, placa arabă se îndepărtează de Africa cu o viteză de aproximativ 25,4 mm pe an, în timp ce celelalte două plăci se separă ceva mai lent.

Oamenii de știință susțin că, pe măsură ce plăcile se desprind, materia din adâncul Pământului se deplasează la suprafață și formează crustă oceanică la creste.

Cercetătorii spun că în cele din urmă Africa va fi despărțită în două și se va ivi un nou bazin oceanic în câteva milioane de ani. Potrivit experților, va fi nevoie de între 5 și 10 milioane de ani pentru ca acest nou ocean să se formeze.

De asemenea, cercetătorii spun că același proces s-a produs cu 30 de milioane de ani în urmă când placa arabă s-a îndepărtat de Africa, un proces care a creat Marea Roșie și Golful Aden între cele două pământuri.


Dacă dorești să fii mereu la curent cu cele mai populare și actuale știri de pe #diez, ești mereu binevenit(ă) și pe canalele noastre de Telegram: RO și RU.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente