Nivelul de implementare a Strategiei naționale de integritate și anticorupție, audiat la Guvern

Irina Odobescu
23/07/2020
yn.ru

Centrul Național Anticorupție(CNA) a prezentat Guvernului progresele și dificultățile implemetării Strategiei naționale de integritate și anticorupție 2017-2020 pentru anul 2019. Raportul de monitorizare a activității autorităților publice centrale (APC), autorităților publice locale (APL), dar și al mediului de afaceri a scos în vileag că mai mult de jumătate din acțiunile planificate nu au fost realizate.

Datele Sondajului opiniei publice a locuitorilor Moldovei realizat în mai-iunie 2019 de către Institutul Republican Internațional, relevă o scădere dramatică a indicelui privind opinia favorabilă a respondenților față de Guvern, echivalându-se cu 17% în lunile mai-iunie 2019, comparativ cu 36% în perioada decembrie 2018 - ianuarie 2019. Totodată, Opinia favorabilă privind autorităţile locale  de asemenea a înregistrat o scădere majoră cu 23 la sută”, scrie în raportul CNA. 

Conform Raportului, din cele 51 de acțiuni planificate pentru anul 2019, 20 au fost realizate în totalitate, 23 - parțial, 5 sunt în proces de realizare,  2 acțiuni nu au fost calificate, iar 1 acțiune rămâne nerealizată. 

În opinia antreprenorilor, circa 50 la sută, corupția e cea care împiedică mult și foarte mult desfășurarea afacerilor în Republica Moldova, iar 20,4% consideră că anume corupția blochează desfășurarea afacerilor în țară. 

Ca urmare a audierii la Guvern al niveluli de implementare a Strategiei naționale de integritate și anticorupție s-a decis implementarea în continuare a planului. Accentul va fi pus pe intensificarea procesului de creare a platformei electronice guvernamentale ce ar permite cetățenilor să monitorizeze online procesarea proiectelor de acte normative trimise la Guvern, dar și fortificarea activităților de instruire a agenților publici și reprezentanților sectorului privat.

Strategia națională de integritate și anticorupție 2017-2020 are drept scop sporirea integrității, responsabilității și transparenței activității APC și APL, precum și a reduce riscurilor corupției (pilonul II) și urmăresc obiectivul de a promova un mediu de afaceri concurențial, a reduce fenomenul corupției din sistem și riscul spălării banilor (Pilonul VII).

 

 

Irina Odobescu
23/07/2020




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii