Agenția Proprietății Publice consideră neîntemeiată pretenția de 900 de milioane de euro a SRL Avia Invest

Ilie Gulca
23/07/2020

Agenția Proprietății Publice (APP) califică acțiunea SRL Avia Invest pe lângă Arbitrajul de la Stockholm drept o încercare de a influența autoritățile statului cu scopul de a exploata în continuare Aeroportul Internațional Chișinău. SRL Avia Invest solicită 900 milioane de euro, în calitate de prejudiciu, din contul statului Republica Moldova în urma deciziei APP privind rezoluțiunea contractului de concesionare a Aeroportului Internațional Chișinău.   

„În procesul de rezoluțiune a contractului, APP a respectat toate drepturile SRL Avia Invest privind termenele și modalitățile de constituire a garanției de bună execuție. SRL Avia Invest nu a executat obligațiile contractuale, fapt care a dus la apariția obligației APP de a rezoluționa contractul de concesiune pentru a evita răspunderea pentru inacțiuni privind implementarea contractului”, se menționează într-un comunicat al Agenției.

Prin notificarea de rezoluțiune a contractului, subliniază APP, nu s-a urmărit crearea unor impedimente în implementarea contractului de concesiune, dar au fost încetate raporturile contractuale cu SRL Avia Invest drept urmare a neexecutării obligațiilor contractuale.  

„Până la rezoluțiunea contractului, nu au fost exercitate influențe asupra activității SRL Avia Invest. În contextul litigiilor civile, măsurile de asigurare asupra SRL Avia Invest au fost aplicate doar în valoarea daunelor și penalităților rezultate din neexecutarea obligațiilor contractului de concesiune de către SRL Avia Invest.”

În opinia APP, suma de 900 milioane de euro, solicitată de SRL Avia Invest, este nejustificată atâta timp cât investițiile totale, în întreaga durată a contractului de concesiune care urmau să fie efectuate de către SRL Avia Invest, constituiau doar 244 milioane de euro.

În același timp, Agenția susține că instituirea taxei aeroportuare în mărime de 50% asupra tarifului de 9 euro percepută de SRL Avia Invest per pasager nu afectează activitatea și investițiile SRL Avia Invest.

„SRL Avia Invest urma să efectueze investițiile din surse proprii, și nu din cele acumulate din perceperea tarifului de 9 euro per pasager. Mai mult, […] SRL Avia Invest nu a prezentat informații financiare despre baza de cost a tarifului aeroportuar de 9 euro per pasager și nici calcule confirmative privind impactul taxei aeroportuare asupra investițiilor sale”, precizează sursa citată.

La 8 iulie 2020, APP a rezoluționat contractul de concesiune a activelor aflate în gestiunea ÎS „Aeroportul Internaţional Chişinău” şi a terenului aferent nr. 4/03, încheiat cu SRL „Avia Invest”. 

Ca rezultat, Agenția a solicitat de la SRL „Avia Invest” restituirea bunurilor Aeroportului Internațional Chișinău”.

Aeroportul Internațional Chișinău a fost concesionat în toamna anului 2013 către SRL Avia Invest, o firmă controlată de Ilan Șor, principalul suspect în dosarul fraudei bancare din 2014. 

Ilie Gulca
23/07/2020




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii