/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 792: Rachete secrete și paradoxul invaziei ruse. Kremlinul vrea să saboteze summitul de pace

/VIDEO/ Avocații lui Țuțu au depus o cerere la CEDO. Invocă încălcarea a trei drepturi fundamentale

missing
23 iulie 2020, ora 21:34

Avocații lui Constantin Țuțu au depus o cerere la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, în care invocă încălcarea a trei drepturi fundamentale în cazul clientului lor. Anunțul a fost făcut astăzi, la primă ședință de judecată în dosarul lui Țuțu, intentat pentru trafic de influență și escrocherie. Toată ședința a durat doar cinci minute, pentru că avocații au cerut recuzarea judecătorului.

„Pledez nevinovat”.

Doar atât a spus Constantin Țuțu despre dosarul în care este vizat. Deși mai multe luni nu a apărut deloc în public, acesta a refuzat să dea detalii din viața sa pe timp de pandemie.

„Acum din ce trăiți? – Dvs. puteți ridica toate declarațiile mele înainte de a fi eu deputat și o să vedeți cu ce am venit eu în politică. E treaba mea. Nu mai sunt o persoană publică și pot să mă ocup cu ce vreau. V-am răspuns la toarte întrebările. – De ce v-ați întors după ce ați fost dat în căutare? – Dacă o să am ceva de declarat, o să vă anunț” a spus Țuțu.

Avocatul său, în schimb, a declarat că s-a plâns la CEDO de încălcarea a trei drepturi internaționale. Acesta consideră că urmărirea penală în cazul clientului său a fost pornită ilegal.

„La siguranță, dreptul la un recurs efectiv și dreptul la libera circulație. Având la bază pornirea ilegală a urmăririi penale de către procurorul general. Mai mult, însăși probatoriul lipsește”, a menționat avocatul Ivan Ungureanu.

Ședința programată pentru astăzi, pe dosarul pentru trafic de influență și escrocherie a fost amânată, deoarece avocații lui Constantin Țuțu au cerut recuzarea judecătorului.

„S-a developat faptul că feciorul judecătorului Ion Morozan este procuror la Procuratura Anticorupție”, a spus avocatul lui Constantin Țuțu.

„Ar fi asta o tărăgănare a dosarului, că se trage intenționat de timp? -Nu, nu. Este un drept al părții. Instanța a adus la cunoștință circumstanțele care ar putea determina recuzarea”, a spus procurorul de caz.

Cererea de recurs urmează a fi depusă de avocați, în decurs de 24 de ore. Constantin Țuțu este învinuit pentru că ar fi pretins și luat 20 de mii de euro de la apropiații unui bărbat, care se afla în arest. Țuțu le-ar fi promis că are influență asupra procurorilor. Astfel, urmărirea penală a fost pornită pe faptul traficului de influență în proporții deosebit de mari. Dacă va fi găsit vinovat, acesta riscă până la șapte ani de închisoare. Într-un alt dosar penal, Constantin Țuțu este învinuit de îmbogățire ilicită, însă urmărirea penală continuă.

 

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram