‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
luni, 22 aprilie, 2024
13.3 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleSoia și porumbul semănate în culise - experiența fermierului Alexei Micu

Soia și porumbul semănate în culise – experiența fermierului Alexei Micu

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Despre beneficiile pe care le au unele culturi semănate în benzi sau fâșii s-au convins, în special, legumicultorii care le-au testat. Mai nou, diferite scheme de semănat culturi ajung a fi testate și de unii producători de culturi de câmp.

Spre exemplu, Alexei Micu, administratorul Micu&CO, testează în acest an eficiența cultivării în culise a porumbului și soia. În cadrul unui interviu acordat pentru Agrobiznes, acesta a menționat că efectele sunt vizibile deja în perioada de vegetație.

„Ideea mi-a fost sugerată de reprezentanții Donau Soja în Moldova. Am semănat soia în combinație cu porumb pe o suprafață de 58 de hectare: 14 ha de porumb și 44 de soia. În acest mod este folosită la maxim sinergia dintre plante, adică acestea se ajută una pe alta. Soia asigură porumbul cu azot, ceea ce observă și acum pe frunzele plantei de porumb care arată mult mai bine, iar porumbul creează microclimatul necesar pentru soia, protejând-o de vând sau secetă”.

Câmpul de soia și porumb semănate în culise

Alexei Micu susține că o astfel de metodă de cultivare este eficientă mai ales în sistemul eco de producere, unde carențele de elemente nutritive la porumb sunt mai greu de ajustat.

„Am semănat ambele culturi pe data de 28 mai conform schemei: o semănătoare de 6 rânduri de porumb și 10,5 metri de soia. Am văzut efectul din start la porumb, în condițiile în care acesta este cultivat în sistemul ecologic, în anii precedenți era simțită carența de azot, nu și acum. Frunzele sunt verzi, sănătoase, iar plantele destul de viguroase. Pentru soia concluziile finale urmează să le formulez după recoltare, dar, oricum, arată cultura mult mai bine. Consider că este o experiență reușită”, a adăugat Alexei Micu.

După recoltarea culturilor, vom prezenta rezultatele obținute și mai multe detalii despe metoda respectivă.

‹ adv ›

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›