APP, despre despăgubirile de 900 de milioane de euro, solicitate de Avia Invest: „Suma este nejustificată”

Agenția Proprietăți Publice a venit cu o reacție după ce „Avia Invest” a depus o plângere împotriva Republicii Moldova la Curtea de Arbitraj Internațional de la Stockholm. Într-un comunicat de presă APP cataloghează această plângere de a influența autoritățile de la Chișinău „pentru a exploata în continuare Aeroportul Internațional Chișinău, chiar și neexecutând obligațiile esențiale ale contractului”.

Foto: UNIMEDIA

„Suma de 900 mln EUR, solicitată de SRL Avia Invest Este nejustificată, atât timp cît investițiile totale, pe întreaga durată a contractului de concesiune care urmau a fi efectuate de către SRL Avia Invest potrivit contractului constituiau doar 244 mln. EUR, iar, această sumă este artificial invocată pentru a sustrage atenția de la neexecutarea obligațiilor contractuale de către SRL Avia Invest.

Instituirea taxei aeroportuare în mărime de 50% asupra tarifului de 9 EUR percepută de SRL Avia Invest per pasager, nu afectează activitatea și investițiile SRL Avia Invest, or potrivit contractului SRL Avia Invest urma să efectueze lucrările/investițiile din surse proprii și nu din sursele acumulate din perceperea tarifului de 9 euro per pasager”, se arată în comunicat.

Potrivit APP, la solicitarea organelor competente SRL Avia Invest nu a prezentat informații financiare privind baza de cost a tarifului aeroportuar de 9 EUR per pasager și nu a prezentat calcule confirmative privind impactul taxei aeroportuare asupra investițiilor SRL Avia Invest.

„Cu referire la eliberarea actelor permisive comunicăm că, SRL Avia Invest nu s-a conformat rigorilor legale și nu a prezentat actele necesare potrivit legislației, autorităților competente de eliberarea actelor permisive”, se conchide în comunicat.

Amintim că acționarul companiei concesionare a Aeroportului Internațional Chișinău „Avia Invest” a depus o plângere împotriva Republicii Moldova la Curtea de Arbitraj Internațional de la Stockholm, a anunțat în cadrul unui briefing online, directorul companiei Komaksavia Airport Invest, Andreas Menelaou. El a amintit că decizia de concesionare a aeroportului a fost întotdeauna motiv de declarații politice provocatoare, dar presiunile asupra companiei au devenit cu adevărat dure anume atunci când Aeroportul a devenit unul din cele mai moderne, dotate tehnic și confortabile aerogări din întreaga regiune, datorită investițiilor imense făcute de „Avia Invest”.


Pub