Aproape 5 milioane de lei, încasate nejustificat din salariile unor angajați ai MAI, în 2019. Ce alte nereguli a depistat Curtea de Conturi

Aproape 5 milioane de lei au fost încasate nejustificat din salariile unor angajați ai Ministerului Afacerilor Interne, pe parcursul anului 2019. Aceasta, dar și alte iregularități au fost depistate de Curtea de Conturi, în urma examinării rapoartelor financiare ale MAI pentru anul trecut.

În opinia Curții de Conturi, per ansamblu nu au fost admise denaturări semnificative, cauzate de fraude sau erori, însă auditorii au constatat, totuși, unele încălcări.

Astfel, din cauza neevaluării și necontabilizării mijloacelor fixe, unele instituții din subordinea MAI au admis subevaluarea imobilizărilor corporale cu suma de 95,3 milioane de lei, iar altele - supraevaluarea mijloacelor fixe cu 10,2 milioane de lei, din cauza ținerii în evidența contabilă a unor active demolate și inexistente.

De asemenea, valoarea investițiilor capitale în active în curs de execuție, reflectate în rapoartele financiare consolidate ale MAI au fost subevaluate cu suma de 27,2 milioane de lei, cauza fiind neaprobarea regulamentară a alocațiilor pentru investițiile capitale în legile bugetare anuale.

Auditul atestă clasificarea și atribuirea neconformă a unor cheltuieli bugetare în sumă de 70,7 milioane de lei, rapoartele financiare consolidate fiind denaturate cu suma nominalizată.

De asemenea, probele de audit relevă că, în anul 2019, veniturile executate au însumat 2570,1 milioane de lei, partea de venituri nefiind executată de către 9 instituții din subordinea MAI, cu suma de 155,2 milioane de lei, inclusiv 30,8 milioane din vânzarea mărfurilor și serviciilor cu plată și 63,2 milioane din granturi primite de la organizațiile internaționale.

Totodată, veniturile raportate către Serviciul Medical la grupa de conturi „Donații voluntare” în sumă de 4,9 milioane lei au fost încasate nejustificat din salariile unor angajați ai MAI, veniturile și rezultatul financiar fiind supraevaluate cu suma nominalizată.

Nereguli au fost depistate și în procesul de reconstrucție a bazinului de înot al CSC „Dinamo”, inițiată în lipsa unui proiect și deviz general de cheltuieli, expertizat în mod regulamentar, nefiind asigurată calitatea în construcții, precum și eficiența și transparența utilizării mijloacelor publice.

De asemenea, potrivit auditorilor Curții de Conturi, MAI a cheltuit 2,3 milioane de lei pentru studiul de fezabilitate al parteneriatui public-privat, însă timp de trei ani nu a inițiat construcția spațiului locativ, contractul încheiat cu partenerul privat a fost reziliat, garanția pentru ofertă în sumă de 200 de mii de lei nu a fost transferată în bugetul de stat, iar angajații MAI nu au fost asigurați cu spațiu locativ de serviciu.

Ce alte iregularități au fost depistate vedeți în raportul integral al audititului Curții de Conturi, atașat mai jos:


Pub