22 iulie 2020. COVID-19, PE SCURT: 356 cazuri noi de infectare și cinci decese

oms moldova

Moldova.org îți aduce în fiecare zi doar cele mai importante informații pe care trebuie să le știi despre coronavirus în Moldova.

Îți prezentăm știrile succint și compact, astfel încât să fii corect informat, dar și liniștit.

356 cazuri noi de infectare și cinci decese

356  cazuri noi de infectare cu COVID-19 au fost confirmate astăzi în Republica Moldova. Acestea au fost înregistrate în urma procesării a 1996 de teste, a anunțat Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale. Cele mai multe cazuri au fost confirmate în Chișinău – 189.

De asemenea, din numărul total de cazuri confirmate astăzi, 17 sunt în rândul lucrătorilor medicali. Astfel, bilanțul persoanelor infectate cu noul Coronavirus a ajuns la 21798. În total, în prezent sunt 6230 de cazuri active.

Totodată, până la ziua de astăzi, 14 856 persoane s-au tratat de COVID-19.

Ministerul a anunțat despre înregistrarea a cinci decese provocate de COVID-19. Numărul victimelor a ajuns la 712.

Impactul COVID: peste 900 de migranți care s-au reîntors au apelat la ANOFM

În primele șase luni ale anului, ANOFM a înregistrat peste 900 de migranți care s-au reîntors în țară și au apelat la serviciile agenției. Peste o sută de persoane au fost susținute la plasarea în câmpul muncii. Printre problemele înainte de către migranții care s-au adresat la serviciile agenției au fost lipsa locurilor de muncă bine plătite, problemele de sănătate și cele sociale. Despre asta a menționat Raisa Dogaru, directora Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă la videoconferință #EUDebatesCafe dedicată impactului COVID-19. La eveniment, Lars Johan Lönnback, șeful Misiunii OIM în R.Moldova a relatat că între 17 aprilie și 17 mai 2020, a fost efectuat în sondaj printre migranții moldoveni în zece țări. „Astfel, peste 80% din migranți au răspuns că sunt afectați de COVID-19. Aproape 50% și-au pierdut locurile de muncă, mulți și-au pierdut veniturile, dar și locuințele pentru că nu au avut bani să le achite. 80% au raportat scăderi de remitențe trimise în țară, peste 40% au spus că au încetat a mai trimite bani acasă. 30% din migranți intenționau să revină în Moldova atunci când restricțiile de călătorie urmau să fie ridicate. Partea bună, este că circa 40% din cei reveniți vor aduce competențe și chiar investiții în Republica Moldova”, a spus  Lars Johan Lönnback.

6 falsuri despre COVID-19, demontate de ANSP

Agenția Națională pentru Sănătate Publică (ANSP) a lansat un îndemn către cetățeni să se informeze din surse sigure despre COVID-19. „Cei care neagă gravitatea bolii și susțin teoriile conspirației sunt destul de vocali și influențează o parte a populației”, se arată în mesajul Agenției. Mai mult, instituția a prezentat informații în care a demontat șase falsuri despre COVID-19:

?FALS: Nu există niciun virus ce provoacă COVID-19, oamenii se îmbolnăvesc și decedează de alte boli: cancer, diabet, infarct.
?FALS: Autoritățile falsifică datele statistice și personalul medical a mituit familii pentru ca în certificatul de deces al rudelor să fie indicat COVID – 19 drept cauză a morții.
?FALS: Purtarea îndelungată a măștilor poate provoca intoxicație cu bioxid de carbon și lipsă de oxigen.
?FALS:Tehnologia 5G facilitează transmiterea virusului ce cauzează infecția COVID-19.
?FALS: Expunerea la soare sau la temperaturi mai mari de 25 0C împiedică răspândirea infecției COVID-19.
?FALS: Consumul de băuturi alcoolice poate reduce riscul de infectare cu noul tip de coronavirus

Răspunsul la aceste mituri: https://bit.ly/2D0FjB5

Instruirea la distanță: 105 de unități de tehnică de calcul vor ajunge în școlile din țară

Ministerul Educației, Culturii și Cercetării a recepționat astăzi, 22 iulie, 105 laptopuri donate de către Parteneriatul Global pentru Educație prin intermediul UNICEF Moldova pentru cadrele didactice și elevii care nu dețin tehnică de calcul necesară desfășurării procesului educațional. Suportul financiar, în valoare de 70 mii de dolari oferit Republicii Moldova pentru susținerea sistemului educațional, în contextul pandemiei virusului COVID-19. Tehnica de calcul donată urmează a fi redirecționată către organele locale de specialitate în domeniul învățământului din fiecare raion al Republicii Moldova pentru a fi transmisă instituțiilor de învățământ general. Calculatoarele sunt de model NB Lenovo 15.6“IdeaPad L340-15 API Grey.

Angajat din fracțiunea PAS, testat pozitiv la COVID-19

Un angajat din cabinetul Fracțiunii PAS, Blocul ACUM, a fost testat pozitiv la coronavirusul de tip nou. Secretariatul Parlamentului a fost anunțat despre confirmarea infectării în dimineața zilei de marți, se arată în anunțul Parlamentului.

Inspectorii ANSA au efectuat controale inopinate în zonele de agrement din Vadul lui Vodă

Inspectorii Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor (ANSA), în comun cu reprezentanții autorităților locale și inspectorii de poliție din sectorul Ciocana, au verificat respectarea cerințelor privind profilaxia răspândirii infecției COVID-19 în mai multe baze de odihnă și zone de agrement din orășelul Vadul lui Vodă. Inspectorii au identificat mai multe încălcări, printre care lipsa ecranelor de protecție din plexiglas / sticlă la casele de achitare și locurile de preluare a comenzilor. De asemenea, unele unități comerciale și terase de vară nu dispuneau de cantități suficiente de substanțe pentru dezinfectarea suprafețelor de lucru și a inventarului. În total, au fost întocmite 5 procese verbale de constatare la unitățile de alimentație publică, iar inspectorii ANSA au recomandat patronilor de a efectua modificări în registrul de sănătate a personalului și de a stabili un grafic strict de organizare a măsurilor de dezinfecție a inventarului și suprafețelor de lucru, cu o periodicitate de cel puțin 3 ore.

404 de pacienți sunt în stare gravă

404 de pacienți sunt în stare gravă, dintre care 25 sunt conectați la aparate de respirație asistată. 973 de persoane sunt în stare de gravitate medie, a anunțat în dimineața zilei Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale. Până la ora actuală, în Republica Moldova au fost confirmate 21 442 cazuri de infecție cu noul Coronavirus, dintre care 1451 în Transnistria.

În ultimele 24 de ore, 257 persoane au fost tratate și externate. Până la ora actuală, 14 856 persoane s-au tratat de COVID-19. Totodată, ministerul a informat despre înregistrarea unui alt deces provocat de COVID-19.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.