Ok, nu chiar „umple”. Dar pentru ca suntem în perioada în care avem fructe din abundență în Moldova, ne-am gândit că ți-ar plăcea să încerci să faci câteva conserve pentru iarnă, așa cum făceau cândva părinții și bunicii noștri.
Dar după ce ai ales fructele, ți-ai cules rețeta potrivită de la părinți, bunici sau de pe Internet, îți propunem să vezi cam de ce bani vei avea nevoie ca să faci conservele. Prețurile sunt, ca de obicei aproximative, pentru că prețul fructelor din piețe variază de la zi la zi.
Fiecare gospodină are propriile sale secrete de preparare a dulcețurilor si compoturilor. Prețurle afișate mai jos se referă la prepararea acestora după rețete clasice. Vom mai spune doar că, potrivit producătorilor locali, dulceața ideală arată așa: un sirop dens și transparent în care sunt distribuite uniform fructe întregi sau bucăți de fructe. Dulceața ideală nu este numai gustoasă, ci și arată atractiv atunci când este gătită corect.
Prețurile la fructe de la Piața Centrală variază în funcție de zi, cantitatea și chiar ora când sunt cumpărate. De exemplu, un kilogram de piersici în aceste zile se vinde cu 16 lei/kg, iar un kg de zmeură cu 50 lei, însă dacă cumperi o ladă prețul scade până la 6 lei și, respectiv, 35-40 lei. În aceste zile, sunt afișate următoarele prețuri: un kg de zmeură – 40 lei, un kg de caise – 30 lei, un kg de piersici – 16 lei, un kg de prune – 10 lei, un kg de vișină – 10 lei.
Ina Căpățină, proprietara cooperativei MoBerry, ne-a povestit că, pentru a face dulceață, pentru un kg de fructe se folosește, de obicei, 800 gr – 1 kg de zahăr. Zahărul este un conservant natural, iar cantitatea de zahăr variază în funcție de gust, rețetă sau fructele alese. „Noi în multe cazuri punem 800 de grame de zahăr la un kg de fructe și atunci gustul fructelor este mai pronunțat”, spune Ina. În plus, dintr-un kg de fructe aproape niciodată nu vei obține un kg de dulceață. De exemplu, cireșele și vișinele au mai mult suc, iar în procesul de fierbere o parte din lichid se evaporă și atunci greutatea produsul finalui este mai mică.
Totodată, potrivit ei, în ultimul timp cei care fac dulcețuri optează pentru borcane cu capace twist off. Borcanele sunt mai scumpe decât cele clasice, în schimb dulceața se păstrează în ele mult timp, chiar și după deschiderea borcanului. Totuși, în mod tradițional, mulți folosesc borcanele clasice pe care capacele metalice se atașează cu capsatoarele pentru închis borcane. În acest caz, după deschidere, vor fi necesare capace de plastic cu care vei acoperit borcanul cu dulceață.
În final, pentru prepararea a 10 borcane de dulceață vei avea nevoie de:
Un borcan 0,72 l – 3,8 lei x 10 – 38 lei
Un kg de zahăr – 15,6 lei x 10 – 156 lei
Un capac clasic de metal – 0,7 lei x 10 – 7 lei
Un capsator semi-automat pentru borcane – 150 lei (pe acesta, conform tradiției, îl poți împrumuta și de la vecini)
Cost total – 351 lei
Și la toate acestea se va adăuga prețul fructelor alese.
Un kg de zmeură- 40 lei x 10 kg – 400 lei
Un kg de caise – 30 lei x 10 – 300 lei
Un kg de piersici – 16 lei x 10 – 160 lei
Un kg de prune sau vișină -10 lei x 10 – 100 lei
Respectiv, 10 borcane de 0,7 l de dulceață cu zmeură vor costa 351+400 lei – 751 lei
10 borcane de 0,7 l de dulceață cu caise – 351 + 300 -651 lei
10 borcane de 0,7 l de dulceață cu piersici – 351 + 160 lei-511lei
10 borcane de 0,7 l de dulceață cu prune sau vișină – 351 + 100 – 451 lei.
Cât privește compoturile. Aici, ca în cazul dulcețurilor, rețetele și modalitățile de pregătire sunt foarte variate. În unele sate până în prezent în borcanele de trei litri se pun fructele, zahărul și se toarnă apa, se așează în vase mai mari care se pun la fiert. Întrucât în orașe nu există o astfel de posibilitate vom lua în calcul rețeta, potrivit căreia în borcane se pun fructele și zahărul, iar peste ele se toarnă apă clocotită, iar apoi borcane se închid cu capace. Pentru a obține compoturi aromate sunt necesare 400-500 grame de fructe la un borcan și 10-12 linguri de zahăr (250 grame). De data aceasta în calcul nu vom include prețul capsatorului pentru închis borcane, pe care l-am folosit la prepararea dulcețurilor. Astfel, pentru 10 borcane de compot vei avea nevoie de:
Un borcan de 3 litri – 9,5 lei x 10 – 95 lei
Un capac clasic de metal – 0,7 lei x 10 -7 lei
Un kg de zahăr – 15,6 lei x 3 – 46,8 lei
Cost – 148,8 lei
Un kg de zmeură- 40 leiX 4 kg – 160 lei
Un kg de caise 30 leiX4 -120 lei
Un kg de piersici -16 leiX4 -64 lei
Un kg de prune sau vișină -10 leiX4 -40 lei
Respectiv 10 borcane de 3 l de compot cu zmeură vor costa 148,8 lei + 160 – 308,4 lei
10 borcane de 3 l de compot cu caise – 148,8 lei + 120 – , 268,8 lei
10 borcane de 3 l de compot cu piersici – 148,8 lei + 64 – 212,8
10 borcane de 3 l de compot cu prune sau vișină – – 148,8 lei + 40 – 188,8
Partea bună este că, pe lângă faptul, că iarna vei consuma dulcețuri și compoturi făcute cu mâinile proprii, te vei alege în gospodărie cu un capsator pentru borcane și cu borcane pe care le vei putea folosi și anul viitor.