Linkuri accesibilitate

Mătura, cureaua, jurnaliştii


Oligarhul fugar Ilan Shor,
condamnat de prima instanță în dosarul furtului miliardului, amenințând jurnaliștii cu cureaua, august 2018
Oligarhul fugar Ilan Shor, condamnat de prima instanță în dosarul furtului miliardului, amenințând jurnaliștii cu cureaua, august 2018

Luni, în Parlament, cîţiva deputaţi au cerut ritos ca presa să aibă acces în sala de ședință a Legislativului. Frumoasă doleanţă, iar printre cei care a cerut asta era şi deputata Marina Tauber. Fireşte, îi mulţumim frumos doamnei Tauber pentru grijă, pentru apărarea intereselor jurnaliştilor. Asemenea gesturi se întipăresc în memorie. Doar că, scotocind prin cavernele memoriei, putem găsi şi nişte episoade mai puţin plăcute, episoade în care relaţia dintre Partidul Şor şi jurnalişti lasă foarte mult de dorit.

De pildă, în august 2018, la Inspectoratul de Poliţie Orhei fusese depusă o plângere prin care se solicita ca Marina Tauber să fie trasă la răspundere. În plîngerea aceea se afirma că doamna Tauber a împiedicat în mod intenţionat o jurnalistă de la Radio Orhei să îşi exercite atribuțiile de serviciu. Pe pagina web a Radio Orhei erau parcă şi nişte probe video, dar şi imagini video neprezentate la poliţie, care o puneau într-o lumină nefavorabilă pe doamna Tauber, cea cu mătura în mînă.

Îmi amintesc cît de de tare am boldit ochii şi atunci cînd colegul doamnei Tauber, liderul partidului Ilan Şor, a ameninţat jurnaliştii cu o curea de piele naturală scumpă. Gestul lui Ilan Şor mi s-a părut atunci halucinant. Acum liderul partinic care ameninţa ziariştii a dat bir cu fugiţii.

Ce vreau să spun? În primul rînd, nu poţi să fii un politician credibil-serios dacă azi ameninţi jurnaliştii cu mătura şi cureaua, iar mîine te situezi de partea jurnaliştilor. Unde vă este consecvenţa? Sau ea depinde de interesele voastre? În al doilea rînd, ce fel de ţară e asta în care politicienii ameninţă jurnaliştii şi vor jurnalişti obedienţi? În al treilea rînd, cred că hibele cele mai mari ale jurnalismului moldovenesc sunt produsul influenţei nefaste a politicului. Trăim în RM şi aici jurnalismul se debarasează greu de această influenţă.

XS
SM
MD
LG