De ce unu din doi moldoveni neagă pericolul pandemiei de Covid-19

Anticoruptie.md
22/07/2020

Preluarea și promovarea campaniilor de dezinformare provenite pe filiera rusească de președintele Igor Dodon și membrii Partidului Socialist, reprezentanți ai Bisericii Ortodoxe din Moldova sau nenumărate site-uri obscure cu profil religios sau naționalist sunt printre factorii care au determinat neîncrederea moldovenilor în gravitatea pandemiei Covid-19. Este concluzia studiului „Intoxicare și propagandă în gestionarea crizei Covid-19 în Republica Moldova”, publicat recent de Centrul Român de Politici Europene.

Studiul relevă că, la Chișinău, au vorbit mai întâi politicienii și abia apoi specialiștii despre pandemia COVID-19. „Igor Dodon s-a declarat „aproape doctor”, a ignorat cu desăvârșire regulile de protecție sanitară, a purtat foarte rar masca în public și a continuat să se deplaseze frecvent în localitățile moldovenești. Igor Dodon nu a fost niciodată sancționat pentru nerespectarea majorității restricțiilor impuse în perioadă pandemiei de COVID-19, iar pe 24 iunie 2020, a asistat inclusiv la parada militară de la Moscova la invitația lui Vladimir Putin. Un număr de 75 de militari moldoveni au defilat în cadrul aceleiași parade”, remarcă autorii studiului.

Republica Moldova nu a avut o strategie coerentă de comunicare privind pandemia COVID-19, iar exemplul dat de mulți dintre înalții oficiali de la Chișinău rămâne unul de ignorare a unor reguli minime. „Mai mult, autoritățile publice au eșuat în a combate campaniile de dezinformare și știri false lansate inclusiv de către reprezentanții Bisericii Ortodoxe din Moldova, iar numeroase portaluri obscure au continuat să promoveze teorii ale conspirației, deși la începutul pandemiei Serviciul de Informații și Securitate de la Chișinău a blocat peste cincizeci de asemenea portaluri”, se mai menționează în studiu.

Republica Moldova a fost expusă la două narative principale în timpul pandemiei: promovarea extinsă a teoriilor conspirației, respectiv folosirea crizei sanitare de către Rusia și China. „Un număr semnificativ de portaluri media, politicieni marginali, dar și mișcări conspiraționiste deja existente la Chișinău sau figuri religioase au preluat și diseminat teorii ale conspirației care neagă gravitatea pandemiei COVID-19. Printre cele mai „populare” teorii promovate insistent în Republica Moldova se numără folosirea pandemiei COVID-19 pentru instalarea de antene 5G care vor controla populația, nanociparea populației prin testare și, ulterior, prin crearea unui vaccin, sau existența unui complot la nivel global, condus de Bill Gates, ce are ca scop decimarea populației.”

 

Anticoruptie.md
22/07/2020




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii