Organizații ale societății civile solicită Parlamentului numirea judecătoarei Viorica Puica în fruntea Curții Supreme de Justiție

Irina Odobescu
22/07/2020
Foto: europalibera.org

Organizații ale societății civile, inclusiv Centrul de Investigații Jurnalistice din Moldova, solicită Parlamentului Republicii Moldova să adopte cât de curând posibil o hotărâre privind numirea Vioricăi Puica în funcția de judecătoare la Curtea Supremă de Justiție (CSJ). Magistrata a fost propusă pentru această funcție de către Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) în iunie curent în urma unui concurs. 

Comisia Juridică, numiri și imunități a Parlamentului a respins la 15 iulie candidatura magistratei Viorica Puica la funcția de judecător al CSJ. Patru deputați PSRM și deputatul democrat Eugeniu Nichiforciuc au votat împotriva promovării magistratei, ceilalți membri ai comisiei s-au pronunțat pentru. Viorica Puica nu a fost invitată la ședința comisiei, iar candidatura ei nici nu a fost discutată, chiar dacă legea obligă membrii comisiei să-și argumenteze deciziile. Deputatul socialist Vasile Bolea a argumentat această decizie prin faptul că parlamentarii au nevoie de mai mult timp ca să o cunoască pe judecătoare.  

La 16 iulie, proiectul deciziei privind numirea judecătoarei Viorica Puica la CSJ a fost exclus din agenda ședinței Parlamentului. Speakerul Zinaida Greceanîi a anunțat că subiectul va fi discutat pe 23 iulie curent. În cele din urmă, ședința din 23 iulie a fost anulată după ce legislativul a decis încheierea sesiunii ordinare a anului 2020.

Viorica Puica a luat calificativul „excelent” din partea Colegiului de Evaluare a Performanțelor Judecătorilor subordonat CSM și a fost notată cu 76 de puncte de Colegiul pentru Selecția și Cariera Judecătorilor la 9 iunie. 

Ea este judecătoare din 2002 şi a activat doar în cadrul Judecătoriei sectorului Botanica din mun. Chișinău. Ea este una dintre puținele judecătoare care își exprimă public criticile despre problemele din sistemul judecătoresc.

Irina Odobescu
22/07/2020




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii