UNICEF a donat tehnică de calcul pentru elevi și profesori pentru a asigura accesul echitabil la educație

Ilie Gulca
22/07/2020

UNICEF, cu susținerea Parteneriatului Global pentru Educație, a oferit miercuri un lot de 105 unități de tehnică de calcul, în valoare de peste 700.000 de lei, pentru a fi puse la dispoziția elevilor și profesorilor. Acestea vor fi accesibile beneficiarilor prin intermediul bibliotecilor digitale din raioanele R. Moldova.

Calculatoarele sunt destinate profesorilor și copiilor care au cea mai mare nevoie de sprijin în perioada de pandemie. Incluziunea și echitatea sunt principiile care stau la baza tuturor intervențiilor în domeniul educației ca răspuns la provocările legate de COVID-19.

„Pandemia COVID-19 cere abordări educaționale inovatoare și acces la tehnologii pentru fiecare copil. Sprijinul acordat s-a materializat prin distribuirea a 500 de pachete de suport pentru preșcolari și elevii din clasele primare; instruiri la distanță pentru educatori privind lucrul cu părinții copiilor de vârstă preșcolară și procurarea a 105 laptopuri pentru cadrele didactice și elevii care nu au tehnică de calcul”, a menționat Igor Șarov, ministrul Educației, Culturii și Cercetării.

La rândul său, reprezentanta de țară UNICEF în Moldova, Desiree Jongsma, a declarat că educația online în timpul COVID-19 a fost un test neașteptat.

„Există nevoia de a elimina în cel mai scurt timp posibil decalajul digital educațional, pentru că un număr substanțial de copii și profesori, care nu au avut acces la tehnologii și internet din diferite motive, nu au putut să participe online la procesul de studii la distanță.”

Au mai fost distribuite anterior pachete educaționale pentru copii cu nevoi speciale din grădinițe și școli primare și organizate cursuri de formare a educatorilor privind realizarea educației parentale la distanță.

Conform datelor UNESCO, în aprilie 1,7 miliarde de elevi din 193 de țări (peste 90%) au fost afectați de închiderea școlilor. UNICEF este printre primele agenții care au oferit sprijin în peste 172 de țări pentru organizarea continuității educației, mobilizând resurse la nivel global, regional și local pentru a susține guvernele să se asigure că toți copiii pot învăța.

Aproximativ 80 de milioane de copii din întreaga lume au fost sprijiniți de UNICEF în această perioadă.

Ilie Gulca
22/07/2020




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii