Neconformități de milioane. Ce au constatat auditorii Curții de Conturi în rapoartele financiare ale Ministerului Justiției pentru anul trecut

Marcela Meglei
22/07/2020
Foto: CIJM

Terenuri de milioane neînregistrate, uzura mijloacelor fixe calculată eronat și resurse bugetare de sute de milioane de lei, nevalorificate. Acestea sunt doar câteva dintre neregulile depistate de auditorii Curții de Conturi, care au examinat recent Raportul auditului rapoartelor financiare consolidate ale Ministerului Justiției încheiate la 31 decembrie 2019.

83 de terenuri cu suprafața totală de 144,8 hectare nu au fost reflectate în rapoartele Ministerului Justiției, denaturând semnificativ soldul subclasei „Active neproductive” cu peste 160 de milioane de lei. În plus, a fost calculată incorect uzura mijloacelor fixe și amortizarea activelor nemateriale în mărime de 6,4 milioane de lei.

În același timp, nu au fost aplicate regulile generale de recunoaștere, clasificare și înregistrare a activelor nefinanciare de către unele instituții din subordinea Ministerului, ceea ce a denaturat semnificativ rapoartele financiare consolidate cu suma totală de 8,9 milioane de lei.

Creanțele Administrației Naționale a Penitenciarelor față de întreprinderile de stat fondate în cadrul sistemului penitenciar au însumat 8,8 milioane de lei la finele anului 2019. Acestea s-au format în perioada 2013-2019 ca urmare a prestării muncii de condamnați, în baza contractelor încheiate cu unele instituții penitenciare, au constatat auditorii. „Nefuncționalitatea sistemului de recuperare a creanțelor, generează riscuri înalte de nerecuperare a acestora, care ar putea fi achitate ulterior din mijloace bugetare, datorită faptului că unele întreprinderi de stat nu mai activează”, se arată în raportul Curții de Conturi.

Auditorii de la CCRM au mai constatat că în 2019 Ministerul Justiției a făcut prea puține investiții capitale, nefiind valorificate resurse bugetare în sumă totală de 216,2 milioane de lei. Auditul a relevat că, anul trecut, Ministerul Justiției nu a asigurat realizarea etapizată a acțiunilor Planului de construire a clădirilor noi și/sau de renovare a clădirilor existente pentru sistemul judecătoresc. În consecință, n-au fost valorificate resurse bugetare pentru investiții capitale în sistemul judecătoresc în sumă de 60 de milioane de lei.

Cu referire la investițiile capitale în sistemul penitenciar, auditorii menționează că, deși la finele anului 2019 au fost finalizate lucrările de construcție și reconstrucție a două obiective, procesul de investiții capitale a fost afectat de unele nereguli și deficiențe, nefiind valorificate resurse bugetare în sumă de 156,2 milioane de lei.

Marcela Meglei
22/07/2020




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii